OLJEN MOT $100: Frykter oljekrise innen 2015

Kinesisk og indisk oljetørst kan føre til en oljekrise innen 2015, frykter Det internasjonale energibyrået.

Publisert:

I 2015 vil India og Kina til sammen importere 19 millioner fat olje om dagen, mot 5 millioner fat i dag. En sterk etterspørselsvekst, uten en tilsvarende vekst i tilbudet, betyr krise i oljemarkedet. Iallfall for de store kjøper-landene, som er organisert i Energibyrået (IEA).

- En skvis på tilbudssiden før 2015, som fører til en kraftig eskalering av prisene, kan ikke utelukkes, skriver byrået i en rapport som ble publisert onsdag.

Les også: Oljen kan bli "stemt hjem" i dag

Mindre felter

Byrået mener produksjonen i et gjennomsnittlig oljefelt i verden i dag faller med 3,7 prosent årlig. Det betyr at det mellom 2012 og 2015 må komme ny produksjon, tilsvarende mer enn det Saudi-Arabia produserer i dag.

- Selv en svak økning i produksjonsfallet vil spise opp verdens overskuddskapasitet i dag, skriver byrået ifølge Bloomberg.

I dag produseres 85 millioner fat olje daglig på verdensbasis. Dette vil stige til 116 millioner fat i 2030, mener IEA.

- Verdens oljereserver er nok til å møte etterspørselen inntil 2030, selv om produksjonskostnadene vil stige, sier Nobuo Tanaka, toppsjef i IEA.

Men alle tror ikke det er mulig med en slik produksjonsøkning.

- Selv en økning til 100 millioner fat kan være for optimistisk, sa Christophe de Margerie, toppsjef i franske Total i forrige uke.

Folk flest bor i Kina

Den store veksten i oljeetterspørselen vil i flere tiår komme fra India og Kina.

IEA venter for eksempel at det vil være sju ganger så mange kinesiske biler i 2030, enn det er i dag.

I 2030 vil India og Kina til sammen importere 19 millioner fat olje, mot 5 millioner i dag.

Les også Helge Lund: - "Peak Oil" har kommet til Norge

Onsdag publiserer det amerikanske energidepartementet statistikk for amerikanske oljelagre. Dersom lagertrekket var overraskende stort, kan oljeprisen stige til over 100 dollar fatet, for første gang i historien.

Publisert: