Riggkjempen Seadrill går med milliardunderskudd: Men resultatet er bedre enn fryktet

Seadrills driftsresultat er bedre enn fryktet, men riggkjempen til John Fredriksen tynges av nedskrivninger i milliardklassen.

VIL UTSETTE: Seadrill-sjef Per Wullf sier at samtalene med verftene om å utsette flere av nybyggene til selskapet «fortsetter å være konstruktive». Selskapet har allerede klart å utsette to av tre nybygg i porteføljen.
Publisert:

Seadrill slapp tirsdag morgen sine kvartalstall for tredje kvartal, og de viser en nedgang i omsetningen fra 1,29 milliarder dollar til 985 millioner.

Selskapets driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) holder imponerende nok ganske god stand, og faller «bare» med 89 millioner dollar til 546 millioner.

DNB Markets hadde i forkant ventet et driftsresultat (EBITDA) på 538 millioner dollar, noe som var syv prosent over konsensusforventningen hos analytikerne. DNB skrev at deres prognose la til grunn større reduksjoner i kostnadene enn det andre la til grunn.

Seadrill skriver at de forventer at driftsresultatet (EBITDA) i fjerde kvartal vil ligge rundt 30 millioner dollar under tredje kvartal (som var 546 millioner). Så langt i fjerde kvartal har utnyttelsesgraden på riggene vært på hele 98 prosent.

Den forventede nedgangen i driftsresultatet kommer av at Seadrill venter at fem av riggene blir stående noe mer ubrukt i fjerde kvartal, i tillegg til at man skal gjennomføre såkalt SPS-vedlikehold av west Orion.

Seadrill-aksjen startet ned rundt 2,5 prosent da Oslo Børs åpnet tirsdag, men aksjen snudde etter rundt 20 minutter til pluss.

Les også

Sevan Drilling: – Har ikke avdekket bevis for upassende adferd

Nedskrivninger gir milliardunderskudd

Selskapet skriver videre at de skriver ned verdier for 1,8 milliarder dollar. Det tilsvarer 15,6 milliarder kroner etter gjeldende kurs, og tynger bunnlinjen i selskapet.

Av de 1,8 milliardene kommer 1,1 milliard fra nedskrivningen Seadrill gjør i investeringen sin i Seadrill Partners. Da Partners ble skilt ut i starten av 2014 bokførte selskapet en gevinst på 2,3 milliarder dollar, og deler av denne reverseres nå. Seadrill viser til at aksjekursen til Seadrill Partners har falt fra 30 til 9,40 dollar siden oktober i fjor.

I tillegg til nedskrivningen i Seadrill Partners, skriver Seadrill også ned investeringen i Sapura Kencana for totalt 167 millioner dollar. Seadrill drifter henholdsvis 11 rigger for Seadrill Partners og én rigg for Sapura.

Etter skatt sitter selskapet igjen med et tap på 1,9 milliarder dollar, mot et overskudd på 190 millioner dollar på samme tid i fjor. Justert for engangseffekter og tap som ikke har noen kontanteffekt er resultat etter skatt på 136 millioner dollar.

Trøsten for Seadrill er at gjelden nå er langt lavere enn den var på samme tid i fjor. Den har falt fra 13,1 til 10,2 milliarder dollar i perioden. Siden utgangen av juni har gjelden falt fra 10,6 til 102, milliarder dollar.

– Vi har driftsmessig hatt et sterkt kvartal og vi fortsetter å se fremgang i vårt kostnadsspareprogram, skriver konsernsjef Per Wullf i en uttalelse.

Seadrill-sjefen sier at selskapet nå tror at forholdene vil fortsette å være utfordrende «ut 2016», og at de i de kommende kvartalene vil få mer innsikt i hvordan markedet trolig vil se ut i 2017.

– Effekten av varige lave [olje]priser fortsetter å sette spor i oljeselskapenes budsjetter og pengebruk, og aktivitetsnedgangen vi har sett i 2015 er ventet å fortsette i 2016. Etter to år med betydelige reduksjoner, år for år, er det ventet noe forbedring i pengebruken i 2017, skriver selskapet, men poengterer altså at både tidspunktet og kraften i oppgangen som er ventet fortsatt er usikker.

Seadrill-sjef Per Wullf ser likevel et lyspunkt i oljebremsen:

– Det er viktig å innse at vi er i en syklisk bransje. Jo lenger nedturen varer, jo mer robust vil oppgangen være når den kommer. Seadrill er i en posisjon til å kapitalisere på oppgangen med den mest moderne flåten og en operasjon i verdensklasse.

Les også

Oljeminister frykter oljepris på 20-tallet

Sparemål doblet

Seadrill satte i starten av 2014 i gang med et spareprogram som ga 250 millioner dollar reduserte kostnader det året. I år har arbeidet fortsatt, gjennom å kutte driftskostnader, administrasjon og investeringsbudsjettet.

Selskapet anslår nå at de vil klare å spare 600 millioner dollar i 2105.

Rundt én tredjedel av dette, altså rundt 200 millioner dollar, er varige kutt, ifølge selskapet. De varige kuttene er realisert gjennom nedbemanning, innsparinger på forsikringer, rabatter fra underleverandører, samt kutt i reise- og lønnsutgifter. De resterende 400 millionene er midlertidige besparelser som oppnås gjennom utsettelser av investeringer, utsettelser av langsiktig vedlikehold og andre grep.

– I 2016 forventer vi å oppnå ytterligere 200 millioner i kontantbesparelser, skriver selskapet.

Les også

– Kontraktene ble inngått før vi tok kontroll

Les også

Seadrill-sjefen om Fredriksen: Har sagt jeg bruker penger som en full sjømann

Les også

Jo Lunder trekker seg fra rigg-styre

Publisert:

Her kan du lese mer om