«Verdens første fossilfrie stål» har blitt produsert i Sverige

Volvo er første kjøper av det fossilfrie stålet produsert utenfor Stockholm.

Svenskene har klart å lage et stykke stål helt uten fossile kilder.
Publisert: Publisert:

Det svenske selskapet SSAB skriver i en pressemelding at de har produsert «verdens første fossilfrie stål».

I stedet for kull og koks, har svenskene brukt fossilfritt hydrogen til å produsere stålstykket.

– Dette er bevis på at det er mulig å gjennomføre det grønne skiftet og betydelig redusere karbonfottrykket til stålindustrien, sier Martin Lindqvist, sjef for SSAB.

Ifølge Miljøinstituttet i Stockholm vil en omstilling til fossilfritt stål redusere Sveriges utslipp av CO2 med ti prosent.

Totalt står stålindustrien for åtte prosent av verdens utslipp av klimagasser, ifølge Reuters.

Verdens første stykke fossilfrie stål resulterte blant annet i dette objektet. Telysholderen symboliserer lyset i enden av tunnelen, ifølge designer Lena Bergström.
Les også

Norsk Vind taper stort på vindpark som falt i fisk

Satser på industriell skala innen innen fem år

Prosjektet Hybrit (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology), et samarbeid mellom SSAB, LKAB og Vattenfall, skal innføre den nye teknologien. Samarbeidet startet i 2016.

Det er Hybrit-teknologien som gjorde det mulig for SSAB å produsere det fossilfrie stålet, som ble rullet ut av stålverket i Oxelösund i juli.

Fra før har de tre selskapene produsert jernsvamp på stålverket i Luleå tidligere i sommer. Det var denne jernsvampen som nå ble til et fiks ferdig produkt.

– Målet er å levere fossilfritt stål til markedet og demonstrere teknologien på en industriell skala så tidlig som 2026, skriver SSAB i pressemeldingen.

Les også

Aker Biomarine får gebyr fra Oslo Børs for regelbrudd

Konkurrent i nord

Stålet produsert 1,5 time utenfor Stockholm leveres nå til Volvo.

Det selges for 20–30 prosent høyere pris enn konvensjonelt stål, ifølge SSAB-sjefens uttalelser til svenske Dagens Industri.

Samtidig har Hybrit-prosjektet konkurranse fra H2 Green Steel. Selskapet, med investorer som Spotify-grunnlegger Daniel Ek, bygger et anlegg nord i Sverige.

Der vil konkurrenten begynne produksjon i 2024,og vil ha en storskala fabrikk med grønt hydrogen som en del av stålverket. Selskapet selv skriver at Hybrit er en viktig kilde for inspirasjon og at de håper på samarbeid i fremtiden.

Les på E24+

Polight-kursen virker vågal høy før kvartalstall

Publisert: