EU-kommisjonen åpner for felles EU-innkjøp av gass

EU-kommisjonen mener det er mulig å oppnå lavere priser hvis EU-landene kjøper naturgass i fellesskap.

Energikommissær Kadri Simson (t.v.) og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen på et møte i Brussel i begynnelsen av mars.
  • NTB-Are Føli
Publisert: Publisert:

Det skriver kommisjonen i en pressemelding onsdag. EU-kommisjonen er klar for å opprette en gruppe som kan jobbe med felles innkjøp av gass.

Kommisjonen ser for seg en ordning der den leder en forhandlingsgruppe som kan føre samtaler med gassprodusenter.

– De globale og europeiske energimarkedene går gjennom turbulente tider, særlig etter Russlands invasjon av Ukraina. Europa må handle raskt for å sikre vår energiforsyning for neste vinter og for å lette presset fra høye energiregninger på våre borgere og bedrifter, sier energikommissær Kadri Simson.

Kjøper fra Norge

En plattform på Sleipner-feltet i Nordsjøen, der det produseres store mengder gass. På feltet er det også blitt lagret CO₂ under havbunnen helt siden 1996. Bildet ble tatt i 2009.

Russland har vært den største eksportøren av naturgass til EU, mens Norge ligger på annenplass. Etter invasjonen av Ukraina har EU fått et sterkt ønske om å redusere avhengigheten av russisk gass.

Norge har imidlertid ikke mulighet til å levere veldig mye mer. EU har derfor økt innkjøpene av flytende naturgass (LNG) fra produsenter i andre deler av verden.

EU-kommisjonen opplyser også at den har lagt fram et forslag til et direktiv om beredskapslagring av gass. Her er det et krav om 80 prosent fylling av medlemslandenes underjordiske gasslagre før neste vinter.

Tanken er å øke kravet til 90 prosent i løpet av de neste årene.

Rekordhøye priser

Prisene på naturgass steg kraftig i fjor høst, delvis som følge av Ukraina-konflikten.

Da Russland invaderte Ukraina i februar, steg prisene til nye rekordnivåer. Dermed har den norske staten indirekte tjent store penger på krigen.

Vestlige land har innført massive sanksjoner mot Russland, men EU har så langt ikke innført noe forbud mot import av russisk olje og gass. Tyskland og flere av de andre landene er avhengige av denne importen.

Polen og de baltiske landene ivrer på sin side for strengere sanksjoner – inkludert importforbud mot olje og gass.

Det har også vært spekulert på om Russland vil kutte gassleveransene som gjengjeldelse for sanksjonene. Enn så lenge har president Vladimir Putin sagt at gasseksporten fortsetter.

Publisert: