Sverige bekymret for strømsituasjonen: – Situasjonen er relativt akutt
Risikoen for strømmangel øker på grunn av nedstengt kjernekraft, sier den svenske regjeringen på et pressemøte. Dette vil kunne gi høye priser også i Norge, ifølge NVE-direktør.
Den svenske regjeringen ber folk spare på strømmen på grunn av redusert kjernekraft.
Kraftsituasjonen i Sverige er anstrengt, sier statsminister Ulf Kristersson på et pressemøte fredag.
Det er i sørlige Sverige at situasjonen har lavest produksjon av strøm sammenlignet med forbruket, og der er risikoen høyest nå som det er kaldt og kjernekraft blir koblet ut.
– Som jeg tror alle vet har vi betydelige bekymringer med den svenske elproduksjonen akkurat nå, og strømproduksjonen fremfor alt i sørlige Sverige. Elsystemet er helt enkelt anstrengt, og det er åpenbart at det merkes nå om vinteren, sier statsministeren.
– Situasjonen er relativt akutt. Vi vil ikke skape panikk på noe vis, men vi vil si at dette er et vanskelig problem, og at det finnes betydelig risiko, legger Kristersson til.
Bakgrunnen for bekymringene er at flere av landets viktige kjernekraft-reaktorer skal stenges ned i en periode på grunn av vedlikehold og feil. Det kan påvirke tilgangen på strøm og strømprisene i Sverige og landene rundt.
– Nå er tiden til å støtte, kraftsamle og spare, sier Kristersson.
Hvor mye prisene og hvor lenge det vil vare, det varer avhenger av været, ifølge kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight.
– Det er meldt kaldt vær. Kombinasjonen av kulde og lite kjernekraft er ikke den beste kombinasjonen, sier han til E24.
Redusert kjernekraft kan gi strømhopp: – Mandag blir nok mest anstrengt
Kan gi høye priser
Direktør Inga Nordberg i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) tror ikke Norge vil mangle strøm i vinter. Men redusert produksjon i Sverige vil ha en effekt på situasjonen i Norge, tror hun.
«Det vil påvirke Norge først og fremst i form av høye priser», skriver Nordberg i en e-post til E24.
Hun påpeker at kraftprodusentene i Norge har produsert lite kraft gjennom høsten, og at det i tillegg har kommet mye nedbør.
«I sum har det gitt en rekordsterk økning i magasinfyllingen. Vi er derfor lite bekymret for strømforsyningen i Norge nå. NVE vil likevel fortsette å følge situasjonene nøye og vil kunne iverksette ytterligere tiltak ved behov», skriver hun.
– Høyere risiko
Kjernereaktoren Oskarshamn 3 er en av Sveriges største kraftkilder, og nå skal den stenges i ti dager for reparasjon, forteller energi- og næringsminister Ebba Busch. Samtidig er Ringhals 4 under reparasjon frem til slutten av februar, og Ringhals 3 skal også kobles ut og vedlikeholdes i helgen.
– Samlet er risikoen høyere for enda høyere strømpriser, og det er er høyere risiko for bortkobling enn tidligere i sørlige Sverige, som har enda større behov for planleggbar produksjon og at det kommer til mer produksjon, sier Busch.
Hun påpeker at kjernekraften normalt har svært høy oppetid, fordi den leverer strøm i rundt 80 prosent av året. Til sammenligning leverer vindkraften kraft i rundt 30 prosent av tiden, påpeker hun.
Kjernekraftverket Oskarshamn satte i fjor ny rekord og leverte hele 11 terawattimer (TWh) av Sveriges totale forbruk på rundt 130 TWh, ifølge Uniper som driver anlegget.
Roser kraftbransjen for å holde igjen: – Er i en mye bedre situasjon
Tar grep
Nå tar svenskene grep for å senke strømforbruket, og målet er å unngå bortfall av strøm og altfor høye priser.
– Det handler blant annet om å minske forbruket i timer med høy last, sier Busch.
– Vi har en tøff situasjon, legger hun til.
Regjeringen ber blant annet Svenska kraftnät om å betale store forbrukere for å dempe forbruket for å begrense presset på kraftsystemet. I tillegg skal produksjonen økes ved kraftvarmeverket Rya og Heleneholmsverket.
Svenska kraftnät har også mulighet til å starte opp reservekraftverket Karlshamn, som drives på olje.
Vannmagasinene fortsetter å fylles: – Særs sjeldent
Ønsker mer kjernekraft
Arbeidsmarkeds- og integrasjonsminister Johan Persson mener det ikke har vært heldig for Sverige å avvikle så mye kjernekraft. Landet bygger ut mye vindkraft, men produksjonen av vindkraft varierer mye.
– Vi hadde et av verdens mest robuste, sterke og trygge energisystem, sier Persson.
De siste årene har kjernekraften blitt kraftig bygget ned. Sveriges ferske regjering ønsker å bygge den opp igjen, for å sikre nok planleggbar strømkapasitet på sikt.
Sverige har lagt frem planer om strømstøtte og gasstøtte til husholdninger og næringsliv for å støtte dem på kort sikt.
– Denne tøffe situasjonen er et resultat av politiske prioriteringer som er gjort over lang tid, som nå gjør at vi er betydelig mer sårbare enn vi ellers hadde vært, sier Ebba Busch.
– Når vi da får en energikrise, blant annet som følge av Russlands fryktelige invasjonskrig mot det ukrainske folket, så påvirkes Sverige enda mer enn vi ellers ville gjort. Da må politikken gjøre sitt for å støtte husholdninger og bedrifter, sier hun.
– Forandret
Generaldirektør Robert Andrén i den svenske Energimyndigheten sier at kjernekraften er viktig for svensk strømforsyning.
– Situasjonen er relativt forandret fordi Oskarshamn 3 går inn i renovering, men vi ser at vannkraften er normal og stabil og vil være en god ressurs for hele systemet, sier Andrén.
– Vi ser vindkraften som er noe lavere enn vanlig for denne tiden på året. Generelt sett blåser det jo mer i vinterhalvåret, vi vet også at når det blåser mye demper det prisene, sier han.
Strømforbruket har gått ned den siste tiden, blant annet på grunn av høye priser, påpeker han. Energimyndigheten har også kjørt en kampanje for strømsparing.
– Vi ser at kampanjen har spilt en rolle, også sammen med strømprisen, sier Andrén.
– Fortsatt veldig høye priser
Generaldirektør Lotta Medelius-Bredhe i Svenska kraftnät peker på at det har vært stor usikkerhet om kraftsituasjonen i Europa, og at det også var usikkerhet om norsk vannkraft tidligere i høst.
– Vi ser før helgen, gitt våre prognoser og bedømmelser av været, at vi har et importbehov til sørlige Sverige, SE3 og SE4, på noen hundre megawatt. Det ser vi at vi vil kunne klare å få til, for eksempel fra Norge, sier Medelius-Bredhe.
– Ser man på kommende uke, så har vi et litt større behov. Det blir litt kaldere og er ikke lenger helg. Men selv der ser vi gode muligheter fra Norge, ikke bare fra Norge men også fra Polen og Tyskland. Vi kommer fortsatt til å ha veldig høye priser, sier Svenska kraftnäts sjef.
Hun peker på en rekke positive og negative faktorer som bidrar til strømsituasjonen akkurat nå:
- Bedre lagerkapasitet på gass i Europa
- Bedret magasinfylling i Norge enn tidligere i høst
- Usikker tilgang på kjernekraft i Frankrike
- Finlands nye kjernekraftverk Olkiluoto 3 sliter og oppstarten er nå utsatt til 23. januar, ifølge Montel
- Reaktoren Oskarshamn 3 er under revisjon 9.-18. desember
- Reaktoren Ringhals 4 har forlenget revisjon til 23. februar
- Rekatoren Ringhals 3 er stengt 10. og 11. desember
- Økt kapasitet for strømfrakt mellom sørlige Norge og sørlige Sverige fra 12. desember
- Tydelig nedgang i strømforbruket i Sverige