Oljeministeren om olje- og gassbonanza: – Trenger ikke flere julegaver

En fornøyd olje- og energiminister mottok fredag olje- og gassplaner for 200 milliarder, mens leverandører fikk kontrakter på titalls milliarder. – Tidenes julehandel, sier Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik.

Tre fornøyde herrer med planene som skal sikre 200 milliarder i investeringer på sokkelen frem mot 2028. Fra venstre: Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik, olje- og energiminister Terje Aasland med ti utbyggingsplaner i hendene og Aker-sjef Øyvind Eriksen.
Publisert: Publisert:

FORNEBU (E24): Det var tett mellom direktørene da regjeringen mottok utbyggingsplaner (PUD) for hele ti olje- og gassprosjekter fredag, under en høytidelig seremoni i Akerkvartalet på Fornebu.

– La meg si det sånn: jeg trenger i hvert fall ikke flere julegaver i år, sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) fra scenen.

– På én måte åpner vi nå luke 16 i julekalenderen. Og gjett hva vi da finner? Jo, en rekordstor satsing på norsk sokkel, sa Aasland.

Med et bredt smil mottok han plan etter plan fra direktører i selskaper som Equinor, Aker BP, Lotos, Sval, PGNiG, Pandion Energy, Wintershall Dea og OMV, mens applausen runget.

– Du begynner å få en ganske anselig bunke nå, Terje, sa Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik da planene etter hvert hopet seg opp på Aaslands bord på scenen.

Totalt skal partnerne i de ti prosjektene investere rundt 200 milliarder kroner frem mot 2028. Fredag deler de også ut kontrakter til norsk leverandørindustri til rundt 80 milliarder, fortalte Hersvik fra scenen.

– Det er en fantastisk dag på jobb, fastslo han.

Les også

Aker BP med prosjektbonanza på sokkelen

– Tidenes julehandel

Under seremonien fredag signerte Aker BP-sjefen også digitale kontrakter for flere titalls milliarder kroner med leverandører som Aker Solutions, Aibel, Subsea 7, Hitatchi, ABB og Siemens.

– Jeg vet ikke hva dere sier, men det tror jeg blir tidenes julehandel, sa Hersvik fra scenen.

Investeringene ventes å skape rundt 150.000 årsverk bare i Norge.

– Det er en satsing som vil merkes i by og bygd, sa Aker BP-sjefen.

Prosjektene som kommer før nyttår omfattes av Stortingets oljeskattepakke fra 2020. Den har gjort det mulig for bransjen å beholde kapasitet og kompetanse som er «helt nødvendig» for omstillingen av industrien på sikt, hevdet Aker-sjef Øyvind Eriksen fra scenen på Fornebu.

– I dag skriver vi historie, sa Eriksen.

– Aldri før har vi tatt en viktigere beslutning i Aker. Og i løpet av de neste fem årene vil vi legge grunnlaget for nye generasjoner i våre bedrifter og hos våre leverandører som Norge trenger, sa han.

Her leverer Aker BP, Equinor og Lotos utbyggingsplanen for Yggdrasil, en kjempestor investering til hele 115 milliarder kroner. Det er nesten like mye som investeringene i fase én og to av kjempefeltet Johan Sverdrup, som riktignok har langt større reserver.
Les også

Slik blir Aker BPs nye storfelt

– Ekstremsport

Krisepakken fra 2020 innebar gunstige midlertidige skatteregler. Aker BP-sjefen sier at selskapet hadde mye å gjøre før fristen ved nyttår.

– Så har vi egentlig hatt dårlig tid, sier Hersvik til E24.

– Kan det ha gått for fort i svingene, slik at vi kan oppleve utfordringer og sprekker som i noen andre prosjekter?

– Jeg er i alle fall ganske sikker på at den jobben vi har gjort nå, når vi har sett på kvaliteten i PUD-ene som har vært levert, den er helt unik, sier han.

Aker BP har satt opp en stor organisasjon for å ha kontroll med kostnadene, og Hersvik mener selskapet er godt forberedt.

– Men alle disse prosjektene er litt sånn ekstremsport, så jeg skal jo ikke si at dette kommer til å gå hundre prosent lineært, sier han.

– Hva skjer når denne bølgen av prosjekter begynner å bli ferdigstilt i 2026–27?

– Vi leter fortsatt vi, og har hatt det beste leteåret noensinne i 2022. Og 2023 ser nesten like spennende ut. Vi satser på at når vi har kommet til 2025–26 skal vi begynne å levere flere PUD-er, sier Hersvik.

Olje- og energiminister Terje Aasland mottok en haug av utbyggingsplaner fredag.
Les også

Aibels nye milliardkontrakt : – Hæla i taket

– Forberedt på kakespising

Aker Solutions får nå kontrakter på om lag 50 milliarder kroner knyttet til de kommende prosjektene. Det vil skape aktivitet ved selskapets verft i Egersund, Sandnessjøen, Verdal og på Stord.

– Det er selvfølgelig et startskudd for et voldsomt spennende industriløft, sier Kjetel Digre i Aker Solutions til E24.

Det feires med store mengder kake.

– Vi har forberedt oss på kakespising, sier Digre.

– 10.000 kakestykker i dag, supplerer pressekontakt Torbjørn Andersen i Aker Solutions.

– Folk kom på jobb i dag tidlig, og alle bare smiler fra øre til øre. For oss som industri så er dette en unormalt lang og tydelig trygg horisont på arbeid i hele selskapet, sier Digre.

Bølgen av prosjekter i 2022 vil få virkning i mange år fremover, påpeker Digre.

– Veldig mye av det vi gjør på ingeniørsiden vil avta kanskje i 2024–25, og så vil den fysiske aktiviteten begynne virkelig å synes i de årene, og rundes av antageligvis i 2026–27. Da følger vi med operatøren ut i havet for å teste og igangsette, sier Digre.

Digre tror selskapet vil ha mye å gjøre både innen olje og gass og grønne prosjekter. På olje og gass skal det gjøres modifikasjoner og levetidsforlengelser, og innen det grønne skiftet jobber Aker-systemet blant annet med havvind, CO₂-lagring og havbruk.

Konsernsjef Kjetel Digre i Aker Solutions.
Les også

Aker Solutions håver inn nær 50 milliarder kroner i nye ordrer

– Arbeid frem til 2027

Også i Subsea 7 ble det kake fredag, forteller konsernsjef Monica Bjørkmann. Selskapet fikk kontrakter for over 12 milliarder kroner etter prosjektrushet fra Aker BP og partnerne.

– Det er kjempeviktig. Bare den ene kontrakten, på Yggdrasil, er den største vi har signert noensinne på norsk sokkel, sier Bjørkmann til E24.

Selskapet skal blant annet levere ingeniørtjenester, anskaffelser, konstruksjon og installasjon av undervannsstrukturer, forbindelsesledninger og rørledninger. Subsea 7s flåte av konstruksjons- og rørleggingsskip skal også benyttes.

– Disse kontraktene gir oss arbeid frem til 2027 i Norge, så det er jo veldig viktig. Vi har ansatt 125 nye i år, og 100 neste år er planen. Og mye er fordi vi har disse kontraktene her. Mesteparten av jobben som skal foregå er fra Norge. Vi fabrikkerer rør på Vigra utenfor Ålesund, og i tillegg har vi en liten del som foregår i Aberdeen i Skottland, sier Bjørkmann.

Stortingets vedtak i 2020 om en midlertidig krisepakke har vært viktig for leverandørindustrien, mener hun.

– Hvis vi ikke hadde gjort det, er jeg sikker på at vi hadde mistet kompetansen og kapasiteten til andre industrier, og da hadde vi ikke klart å holde samme fart i energiomstillingen som på olje og gass, sier Subsea 7-sjefen.

Subsea 7-sjef Monica Bjørkmann under dagens seremoni.
Les også

Subsea 7 sikrer kontrakter for minst 12 milliarder etter prosjektrush

– Kjempeviktig

Også Aibels verft i Haugesund vil nyte godt av prosjektbølgen. Selskapet meldte fredag om en kontrakt på syv milliarder knyttet til Equinor-prosjektet Krafla (nå Munin), hvor operatørskapet nå overtas av Aker BP.

– Det blir kake, sier Aibel-sjef Mads Andersen til E24.

– Hvor viktig er kontrakten på syv milliarder?

– Kjempeviktig. Det er et nytt konsept, sier han.

Den ubemannede prosessplattformen som Aibel skal bygge er utviklet i samarbeid med Equinor. Ifølge Equinor vil dette konseptet kunne bidra til å spare rundt 30 prosent i investeringsfasen og enda mer i driftsfasen.

Konsernsjef Mads Andersen i Aibel.

– Så det er en kostnadseffektiv løsning, sier Andersen.

– Den er uten helikopterdekk og uten boligkvarter. Du må bruke fartøy for å få tilgang. Vi bruker samme tenkning som på havvindplattformen på Doggerbank, sier Andersen.

– Så dere tok lærdommene fra Oseberg Vestflanken videre til Doggerbank-plattformen, og nå tar dere det videre til denne oljeplattformen?

– Det er en læring og en erfaringsoverføring. Når du slipper boligkvarter, så slipper du veldig mye annet også, sier Andersen.

– Så håper vi dette kan bli fremtidens konsept for Nordsjøen, sier han.

Les også

Aibel får kontrakt på syv milliarder

– Ikke gjevt

– Nå er 26. konsesjonsrunde utsatt, er du bekymret for tiden etter den bølger av prosjekter vi ser nå i forbindelse med krisepakken?

– Vi syns ikke det er gjevt at det er uforutsigbarhet rundt dette. Samtidig opplever vi at det pågår en del leteprosjekter nær infrastruktur. Aibel er også store på modifikasjoner av infrastruktur. Vi er bekymret for uforutsigbarheten, men rent forretningsmessig har det sannsynligvis ikke all verden å si de første tre-fire årene, sier Aibel-sjefen.

– Hva skjer på sikt når denne bølgen er ferdig utbygd?

– For Aibels del vil nybyggingsaktiviteten på olje og gass gå ned, men den vil gradvis bli erstattet av havvind. Der er vi godt inne i allerede, sier Andersen.

– Samtidig er vi store på modifikasjoner og vedlikehold, og der ser vi faktisk en vekst helt frem mot 2030, sier han.

Les også

Kuttet for flere milliarder på Doggerbank: – Helt utrolig at det er mulig

Les også

Olje- og gassaksjene faller: Frykter flere kostnadssprekker

Publisert: