Havvind-milliarder til norske leverandører: – Viktig at de er med på lasset

Norske leverandører har i det siste sikret seg flere milliardkontrakter innen havvind. Det er viktig, mener Equinor-sjef Eldar Sætre.

Equinor-sjef Eldar Sætre er glad norske leverandører vinner kontrakter innenfor havvind. Bildet er tatt da Statoil, som det den gang het, åpnet Dudgeon havvindpark utenfor England i 2017.
Publisert: Publisert:

På Equinors høstkonferanse i Oslo denne uken trakk Det internasjonale energibyrået (IEA) frem havvind som et viktig bidrag til det grønne skiftet og globale klimamål.

Teknologien har gjort store fremskritt, kostnadene har falt, og flere av Norges naboer rundt Nordsjøen som Storbritannia, Tyskland og Danmark satser tungt på havvind.

Ifølge IEA kan havvindmarkedet bli femten ganger større i 2040 enn i dag. Byrået ser for seg samlede investeringer på 1.000 milliarder dollar (9.100 milliarder kroner) i havvind de neste 20 årene, et beløp på størrelse med hele det norske Oljefondet.

Havvindprosjekter krever blant annet ingeniørtjenester, turbiner, strømkabler, omformerplattformer, betong- eller stålfundamenter, skip som kan løfte turbinene på plass og servicefartøyer til inspeksjon og vedlikehold.

Les også

Fersk rapport om havvind: Enorme muligheter i Nordsjøen

Dette er Equinors illustrasjon av Hywind Tampen-prosjektet.

– Norske leverandører er med

Den siste tiden har Equinor delt ut flere havvindkontrakter, og konsernsjef Eldar Sætre er fornøyd med at også norske leverandører har fått noen av disse.

– Er det et tog som går i Nordsjøen nå, hvis norske leverandører vil være med?

– Nå ser vi at norske leverandører allerede er med. De er med oss på Doggerbank, og de er med oss på Hywind Tampen, sier Sætre til E24.

En fersk rapport som norske DNV GL la frem onsdag, sier at vindkraft er den nye standarden for kraftproduksjon, og anslår at havvind kan stå for 18 prosent av global kraftproduksjon i 2050, mens landbasert vindkraft kan stå for 12 prosent.

– Etter årevis med imponerende fremgang trappes havvind nå opp til full kommersiell modenhet og blir nå en betydelig bidragsyter til global energiproduksjon, sier DNV GL-sjef Ditlev Engel i en melding.

Les på E24+

Norge er i en særstilling for havvind – hvis vi ser bort fra vårt eget kraftmarked

– Er med på lasset

I forrige måned ga Equinor og SSE en kontrakt verdt minst 2,5 milliarder kroner til norske Aibel for leveranse av omformerplattformer til Doggerbank. Equinor ga også norske Kværner en kontrakt på 1,5 milliarder for å levere 11 flytende betongskrog til de flytende turbinene på Hywind Tampen-prosjektet.

Denne uken kom nyheten om at Arne Blystads Offshore Heavy Transport (OHT) er valgt til leverandør for installasjonen av fundamentene på Doggerbank.

Flere oljeleverandører er interessert i havvind: Aker Solutions meldte nylig om et samarbeid med EDP om en større flytende havvindpark i Sør-Korea, og selskapet ønsker at 20 prosent av omsetningen skal komme fra lavkarbonløsninger som fornybar energi innen 2030.

– Nå vokser denne industrien, og det er viktig at de er med på lasset. Og det ser vi jo at de er, faktisk, sier Sætre.

Les også

Havvind kan dekke mange ganger verdens kraftbehov: – Potensialet er enormt

Stor utbygger av havvind

Equinor er en av de største utbyggerne av havvind globalt, og planlegger enorme prosjekter som Empire Wind i USA på opp mot 1.000 megawatt og britiske Doggerbank som har en total kapasitet på 3.600 megawatt.

I tillegg får Norge sitt første havvindprosjekt når Equinor og partnerne skal bygge ut den flytende vindparken Hywind Tampen på 88 megawatt for å forsyne oljefeltene Gullfaks og Snorre med ren strøm.

Et havvindprosjekt til 1.000 megawatt (1 gigawatt) koster ifølge Equinor typisk rundt tre milliarder dollar, eller 27,5 milliarder kroner. Dette gjelder bunnfaste prosjekter, mens flytende prosjekter fortsatt er dyrere.

Les også

IEA-sjefen om norsk olje og gass: – Har fortsatt en viktig rolle å spille

Les også

Fikk milliardkontrakt på «11 små Troll»: – Starten på et nytt kapittel

– Stort potensial i Nordsjøen

Tirsdag skrev E24 om at det er store muligheter for havvind i Nordsjøen, ifølge en fersk rapport BVG Associates har laget for bransjeorganisasjonen Wind Europe.

EU-kommisjonen har laget scenarioer som viser at det trengs opp mot 450 gigawatt havvind for å nå Europas klimamål, noe som tilsvarer 1.100 ganger Equinors hittil største vindpark, britiske Dudgeon (402 megawatt).

Wind Europe mener det største potensialet er i Nordsjøen, og har en visjon om at det bygges ut hele 212 gigawatt havvind i dette havområdet, inkludert 30 gigawatt i Norge. Det ville kreve 75 norske prosjekter på størrelse med Dudgeon.

– Vi tror at potensialet i Nordsjøen er ganske stort. Men det er klart, det er mange som har interesser i Nordsjøen. Det er fiskeriinteresser, det er oppdrettsnæringen, det er mange interesser som må spille sammen. Så må det også være gode ressurser som må kartlegges, sier Sætre.

Les også

Danske Ørsted vil gjøre Bornholm til en «energiøy»

– Næring hjemme er viktig

En rapport fra Menon sier at en satsing på flytende havvind kan sikre Norge 117 milliarder i verdiskaping og opptil 128.000 årsverk frem til 2050. Det forutsetter i så fall statssubsidier på 36 milliarder kroner for å få i gang to flytende havvindparker på 500 megawatt som gir norske leverandører ytterligere erfaring som de kan ta seg for å vinne kontrakter i andre markeder.

– Vi tror generelt at det å ha en næring hjemme og aktivitet hjemme er viktig også for å være konkurransedyktig ute. Det har vi sett på olje og gass, og det tror vi også gjelder innen offshore vind, sier Sætre.

– Jo mer vi kan gjøre hjemme, jo bedre blir vi og våre leverandører også utenfor Norge. Så det er en sammenheng som vi også har pekt på, legger han til.

Les også

Venter halvert norsk produksjon i 2050: Equinor-sjefen advarer mot tvungen oljebrems

Publisert: