Lundin-sjef om gigantfunnet: - Ikke verst

Etter det siste storfunnet i Barentshavet vil Lundin sette seg ned med Statoil. Men svenskene utelukker ikke at deres funn kan stå på egne ben.

GJORDE FUNN: Lundin, her ved Lundin Norway-sjef Torstein Sannes beskriver funnet i Alta-prospektet som «ikke verst».
Publisert:

Det siste storfunnet i Alta-prospektet befinner seg nemlig ikke så langt unna Statoils Johan Castberg, men også i nærhet til blant annet Gohta, der nettopp Lundin er operatør.

På spørsmål om Gotha og Alta sammen er store nok til å forsvare en utbygging, understreker administrerende direktør Torstein Sannes i Lundin Norway at de har flere lisenser i området.

- Her er vi forhåpentligvis i ferd med å gjøre nok funn til at dette vil gi kommersialitet i sum, sier Sannes til E24.

Han omtaler tirsdagens storefunn, som i beste fall kan inneholde over 400 millioner fat olje, som «ikke verst».

Les også

Lundin gjorde storfunn i Barentshavet: - En «game changer»

Selskapet skal nå i gang med nye letebrønner på flere prospekter og også ytterligere avgrensninger på Gohta.

Lundins strategi har vært å gå videre til Alta dersom selskapet fikk et gjennombrudd på Gohta. Nå står Neiden og Børselv for tur.

- Parallelt med at vi avgrenser kommer vi også til å fortsette å lete for å ta ut hele ressurspotensialet i dette området. Samtidig er vi nødt til å komme til det stadiet der vi beveger oss mot kommersialitet, sier Sannes.

Vil snakke sammen

Dette er den samme veien som Statoil må tråkke for å nyte godt av ressursene i Johan Castberg. Den norske kjempen, som i sommer utsatte investeringsbeslutningen på feltet for andre gang, mener det er positivt at flere gjør funn i Barentshavet.

- Vi kommer jo til å ha samtaler med andre som har gjort funn i samme området, det er det ikke tvil om. På ett eller annet vis må man få på plass infrastruktur i området, så det er naturlig at vi snakker sammen, sier Sannes i Lundin.

Svenskene har imidlertid ikke hastverk.

- Kanskje vi må bore flere brønner for å være sikrere på hva vi har før slike forhandlinger kommer for langt.

Lundin-toppen har imidlertid fått klare ønsker fra lokalmiljøene i nord.

- I møter med lokalbefolkningen og politikerne der oppe er det klart at de forventer at det blir infrastruktur lagt til land og en terminal som gir arbeidsplasser i de tre fylkene i nord. Det må vi ta inn over oss, sier han.

Letesjef Hans Rønnevik opplyser at det vil være teknisk mulig å knytte sammen Lundin og Statoils funn.

- Castberg har en annen reservoartype enn Gohta og Alta, men alle tre har lettolje. Et samarbeid er ikke undergrunnsmessig noe problem, sier han.

Les også

Nå har trollmannen i Lundin gjort det igjen

- Må finne en smart måte

Den siste tiden har oljeprisen falt betydelig. Dette kan true lønnsomheten i flere prosjekter, og der eksempelvis Johan Sverdrup vil bli bygget ut selv om prisene skulle falle en god del mer, er flere av funnene i Barentshavet mer utsatt.

Lundin vil imidlertid ikke gå med på at oljeprisen må opp igjen for at man skal kunne forsvare en eventuell utbygging.

- Det er kanskje litt tidlig å diskutere dette ut fra et fall den siste måneden. Men dersom vi finner det vi tror vi kan finne, så vil man slik vi ser det i dag få materialitet. Da må vi finne en smart måte å gjøre det på sånn at man kan få en kommersiell feltutvikling til de prisene man ser for seg, sier Sannes.

Publisert:

Her kan du lese mer om