Selger seg ned for å satse på Johan Sverdrup

Statoil selger andeler i Aserbajdsjan for 15 milliarder kroner. Selskapet har i løpet av det siste året solgt unna en rekke eierandeler, for å satse på storprosjekter i Norge, Tanzania og Canada.

PRIORITERES: Johan Sverdrup-feltet står høyt på prioriteringslisten til Statoil som nedbemanner og selger eiendeler for å skaffe penger til prosjektet. Illustrasjonsbilde fra Statoil.
Publisert:

- De siste årene har vi gjort store funn, sier presseansvarlig for internasjonal sokkel, Knut Rostad, til E24.

- Johan Sverdrup er det fremste av disse funnene. I tillegg har vi gjort betydelige funn utenfor kysten av Canada og Tanzania. Frigjøringen av midlene fra Shah Deniz-transaksjonen gir fleksibilitet til å utvikle andre prosjekter, sier han.

Uttalelsene kommer etter at det mandag ble klart at oljegiganten har solgt seg betydelig ned i Aserbajdsjan.

Malaysiske Petronas tar over Statoils 15,5 prosent av Shah Deniz-feltet utenfor hovedstaden Baku, for 14,62 milliarder kroner.

Dette kommer etter at Statoil de to siste årene har solgt eiendeler og rettigheter på norsk sokkel for over 20 milliarder kroner.

Samtidig har selskapet også trimmet porteføljen i utlandet.

Statoil bekrefter overfor E24 at selskapet har konkrete planer for de frigjorte midlene.

KLAR: Presseansvarlig for internasjonal sokkel Knut Rostad i Statoil.

På spørsmål om hvilket av prosjektene Statoil setter høyest, svarer Rostad at selskapet jobber målrettet med utvikle Johan Sverdrup sammen med sine partnere mot en investeringsbeslutning, men at de også satser videre med å gjøre prosjektene i Tanzania og utenfor kysten Canada enda mer robuste.

Ikke ferdig

Kuttene på norsk sokkel har ført til at flere av selskapets ansatte har mistet jobben.

Forrige fredag meldte selskapet at de vil kutte antall stillinger med 500 personer i løpet av de neste to årene. Disse 500 kommer på toppen av planlagte bemanningsreduksjoner på mellom 1.100 og 1.400 stillinger som Statoil varslet i juni. Selskapet utelukker ikke at de vil trimme porteføljen ytterligere.

- Vi gjør kontinuerlig vurderinger for å optimalisere vår portefølje, men vi kommenterer aldri på spørsmål om eventuelle fremtidige transaksjoner, sier Rostad til E24.

Han legger til at selskapet mener de har lyktes godt med denne taktikken.

- Vil det komme flere nedsalg på norsk sokkel eller er det kun utlandet dere ser mot nå?

- Som sagt gjør vi løpende vurderinger av vår portefølje og har de siste årene lyktes med å skape betydelige verdier som følge av optimalisering av vår portefølje, sier Rostad.

Statoil falt da Oslo Børs åpnet i dag, men har nå snudd og i skrivende stund er aksjen opp 0.69 prosent.

Forsinket lenge

Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen har lenge vært debattert i norske medier. Årsaken til det er at mange har vært uenige om hvordan prosjektet skal gjennomføres og hvor mye penger som skal brukes på utbyggingen.

Selskapet har imidlertid hele veien bekreftet at Johan Sverdrup skal bli bygget ut. Foreløpig ser det ut til at feltet vil være klart for produksjon om litt over tre år.

Johan Sverdrup-feltet kan bli Statoils største på norsk sokkel.

Les også:

Statoil selger i Aserbajdsjan for 15 milliarderAlgeries gassproduksjon øker igjenStatoil kutter 500 stillingerDisse selskapene benytter nedgangstider i oljebransjen til å ansetteStatoil med ny lisens 20 mil unna terrorstedet i Algerie: - In Amenas vil ikke skje igjen

Publisert: