Nå krever Gazprom forhåndsbetaling for gass til Ukraina
Russiske medier melder at Gazprom vil skru av gassen til Ukraina.
Etter flere uker med forhandlinger brøt samtalene mellom russiske Gazprom og Ukraina ned mandag, og selskapet melder nå at de krever forhåndsbetaling for all gass som leveres til landet, melder russiske medier.
- Vi har ikke kommet frem til noen avtale og sjansen for at vi skal møtes igjen er liten. Vi har allerede satt oss på et fly tilbake til Moskva, sier talsmann Aleksey Kuprijanov i Gazprom til nyhetsbyrået AFP.
Han legger til at gasskranene nå stenges dersom ikke Ukraina betaler de 11,7 milliarder kronene til skylder selskapet snarest, og fra nå av betaler på forhånd for gassen de trenger.
I en Twitter-melding skriver den russiske olje- og gassgiganten at de i henhold til eksisterende kontrakt har flyttet Naftogaz over på forhåndsbetaling for gass. Fra i dag vil ikke Ukraina motta mer gass enn allerede har betalt for.
Konsernsjef i Gazprom Aleksej Miller og Russlands energiminister Aleksandr Novak melder at de vil kalle inn til en pressekonferanse i løpet av mandagen, skriver Reuters.
Stille
Ukrainas energiselskap Naftogaz ønsket ikke å kommentere på avgjørelsen etter møtet i dag, men melder at de vil komme med en pressemelding senere i dag.
Foreløpig melder Ukrainas røroperatør Ukrtransgaz at alt foreløpig fungerer som normalt.
Dette er tredje gangen Ukraina og Gazprom har vært i konflikt. I 2009 valgte Russland å kutte gassleveransene til landet, på grunn av manglende betaling.
Leverer til Europa
Offisielt stenger Gazprom kun gasskranene til overfor Ukraina, men fordi om lag halvparten av ledningene som forsyner Europa med gass går gjennom landet betyr dagens avgjørelse at også Europa kan stå uten gass. Russland er Europas støste leverandør av gass, og står for 30 prosent av kontinentets behov.
Gazprom sier selskapet vil fortsette å sende gassforsyninger det er kontrakt om til europeiske forbrukere. Selskapet sier at man forventer at Ukraina sender leveransene videre.
EU håper på nye gassforhandlinger
Ifølge EUs energikommissær Günther Oettinger, som har fungert som mekler mellom partene, ønsket Ukraina at gassprisen skulle settes ned til 268 dollar, eller 1608 kroner per 1000 kubikkmeter, mens Gazprom mener prisen burde ligge på 385 dollar, eller 2310 kroner, skriver Russia Today.
Saksøkt
Videre melder Gazprom at de nå har levert inn et søksmål til voldgiftretten i handelskammeret i Stockholm . Selskapet ønsker å tvinge ukrainske myndigheter til å betale de pengene selskapet skylder, skriver Russia Today.
Ukrainas energiminister Yurij Prodan svarte med å levere en appell til retten, og sa til russiske medier at han ikke trodde konflikten kunne løses uten rettes hjelp.
Startet i april
Konflikten startet for alvor i april da Ukraina besluttet å utsette alle betalinger til Russland for leveringen av olje og gass. Reaksjonen kom etter at Gazprom avsluttet rabattavtalen de tidligere hadde hatt med landet. Rapporter fra Ukraina viste samme måned at Russland hadde skrudd opp gassprisene med 80 prosent siden konflikten på Krim-halvøya brøt ut i fjor vinter.
- Prisene Russland krever, er urettferdige og uakseptable. Derfor har vi valgt å utsette betalingene frem til vi kan forhandle om prisen, sier direktør Andrjy Kobolev i Ukrainas statseide olje- og gasselskap Naftogaz til Reuters i april.
Gazprom har ikke villet si noe om hvorfor de valgte å øke prisene, men ledelsen i Kiev mener det henger sammen med at Russland ønsker å bruke gassprisene som politisk våpen. Ukraina peker på at da landets tidligere president Viktor Janukovitsj sa nei til en samarbeidsavtale med EU, senket russerne gassprisen. Da Janukovitsj ble avsatt, hevet de den igjen.
Les også: