Slik har Røkke kjøpt seg opp under oljekrisen

Kjell Inge Røkke-kontrollerte selskaper har gjort en rekke oppkjøp i en kriserammet bransje. Et veddemål på oljeprisen, mener professor.

MANGE OPPKJØP: Selskaper kontrollert av Kjell Inge Røkke har stått for en rekke oppkjøp i en kriserammet petroleumssektor.
Publisert:

Torsdag ble det klart at Kjell Inge Røkkes Aker Solutions vil kjøpe oljeserviceleverandøren Reinertsen i Norge for 212,5 millioner kroner. Reinertsen er den tredje største leverandøren av vedlikeholds- og modifikasjonsoperasjoner i det norske offshoremarkedet.

Kjøpet er det siste i en lang rekke oppkjøp av ulike Røkke-kontrollerte selskaper etter at oljebremsen satt inn i markedet sommeren 2014.

Solgte fisk – bunnfisket olje

I begynnelsen av juni 2016 solgte Røkkes Aker sine eierandeler i Havfisk og Norway Seafood til Lerøy for 1,6 milliarder kroner.

Salget av fiskeaksjene var med på å bygge opp en krigskasse og har muliggjort et bunnfiske i en kriserammet petroleumssektor.

7. juni 2016 ble det kjent at Aker går inn med i alt 500 millioner kroner i offshorerederiet Solstad Offshore. I juli slukte Aker-kontrollerte Solstad Rem Offshore.

Dannet Aker BP

Tre dager senere, 10. juni kunngjorde Aker-selskapet Det norske oljeselskap en fusjon med BP Norge.

Dermed ble det nye oljeselskapet Aker BP dannet.

Før Det norske ble til Aker BP hadde selskapet gjennomført en rekke større oppkjøp. Rett før oljebremsen slo inn kjøpte de oljeselskapet Marathon for nærmere 13 milliarder kroner i 2014.

Mot slutten av 2015 kjøpte selskapet også opp Premier Oil Norge for 120 millioner dollar på gjeldfri basis, tilsvarende litt over 1.042 millioner kroner etter daværende kurs.

Flere oppkjøp

Det norske kjøpte også opp Svenska Petroleum Exploration for 75 millioner dollar i oktober 2015. Selskapet er et norsk datterselskap av Svenska Petroleum.

Les også

Oljegigantene ikke lenger like interessert i Norge

I tillegg til dagens oppkjøp av Reinertsen, kjøpte Aker Solutions 70 prosent av aksjene i den brasilianske oljeleverandøren CSE Mecânica e Instrumentação Ltda i oktober. Salgssummen ble ikke kunngjort, men selskapet omsatte for 841,5 millioner kroner i 2015.

Røkke kontrollerte Akastor, som ledes av Kjell Inge Røkkes sønn Kristian Røkke, inngikk i september en samarbeidsavtale med japanske Mitsui. Sammen kjøpte de offshoreskipet Skandi Santos.

BI-professor Øystein Noreng.

Professor: – Oljeprisen er veldig lumsk

Øystein Noreng professor emeritus i petroleumsøkonomi ved Handelshøyskolen BI viser til at Røkke-selskapene posisjonerer seg i markedet i en periode med lave konjunkturer.

– De venter at aktivitetsnivået i norsk sokkel vil holde seg. De tror ikke det er kroken på døren for norsk oljebransje nå. Da hadde de ikke gjort dette, sier Noreng til E24.

– Hva tenker du om utsiktene for bransjen fremover?

– Konjunkturene er lave nå. Det er mye «slack» i industrien fordi verdiene er lave. Røkke har penger og velger derfor å investere nå. Om noen år kan det være annerledes igjen, sier professoren.

– Er dette tiden for å gjøre kupp i oljebransjen?

– Jeg vil ikke svare «ja» eller «nei» på det. Men det er det Røkkes selskaper tenker når de gjør dette, sier Noreng.
Han mener investeringene i stor grad er et veddemål på oljeprisen.

– Oljeprisen er veldig lumsk, og går den mye ned så taper de. Går den opp igjen så kan de tjene gode penger, sier Noreng.

Publisert: