Analytiker: Trump kan ha «lurt» Saudi-Arabia til å øke oljeproduksjonen

Da USAs sanksjoner mot Iran trådte i kraft, var det med unntak for åtte store oljeimportører. Det hadde ikke Saudi-Arabia og Opec-landene tatt høyde for.

KAN HA BLITT RUNDLURT: USAs president Donald Trump, som her gir hånden til Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, kan ha ført oljelandet bak lyset ved å innføre strenge sanksjoner mot Iran og presse Opec-landene til å øke oljeproduksjonen, mener analytikere.
Publisert:

Opec annonserte i juni at organisasjonens medlemsland skulle øke oljeproduksjonen, etter å ha «overoppfylt» den opprinnelige kuttavtalen som skulle holde tilbake 1,2 millioner fat per dag fra markedet.

Nå sier analytiker John Kilduff i energifondet Again Capital til CNBC at han tror Saudi-Arabia ble ført bak lyset av USAs president Donald Trump og hans administrasjon.

Kilduff mener Trump lurte Saudi-Arabia til å tro at USA ville kutte Irans oljeeksport til null ved hjelp av sanksjoner, og med det presset Opec-landene til å øke oljeproduksjonen.

– Undergravde ligningen

Da det likevel viste seg at Irans åtte største kunder fikk fortsette å kjøpe olje fra landet i seks måneder, ble markedet overforsynt og oljeprisen stupte 25 prosent.

– De ble på en måte lurt her. Russerne og saudierne spesielt økte produksjonen og eksporten veldig, i forkant av det som skulle være tunge sanksjoner mot Iran, og når administrasjonen ga åtte unntak til Irans største kjøpere, undergravde det hele ligningen, sier Kilduff til CNBC.

Sanksjonene mot Iran trådte i kraft 4. november. Etter å ha klatret over 86 dollar i starten av oktober, falt oljeprisen til rundt 65 dollar fatet denne uken – som er omtrent der den lå ved inngangen til 2018.

– Så nå har vi ramlet inn i en overskuddssituasjon nesten over natten på grunn av den alvorlige reaksjonen fra Russland og Saudi-Arabia for å dekke inn et underskudd fra Iran, som aldri materialiserte seg, sier Kilduff.

Trumps grep, uansett om det var med overlegg eller ikke, førte til reduserte energikostnader for amerikanerne, samtidig som inntektene til oljeland som Saudi-Arabia også krympet, skriver CNBC.

Les også

Oljetopp knytter prisfall til Iran-politikk: – Følte meg veldig ukomfortabel

Svingende oljepris

Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih anerkjente denne uken at Irans oljeeksport ikke falt så mye som forventet, og kunngjorde samtidig at Saudi-Arabia planlegger å eksportere 500.000 færre fat per dag i desember.

Neste år kan Opec og partnerlandene komme til å redusere produksjonen med en million fat per dag, antydet al-Falih, ifølge CNBC.

Fredag morgen ligger prisen på et fat nordsjøolje på 67,24 dollar.

Utviklingen i oljeprisen er notorisk vanskelig å forklare. Faktorer som spiller inn er produksjon og etterspørsel, men også politiske, økonomiske og geologiske faktorer beveger prisen.

Opec-landene møtes i Wien den 6. desember, der produksjonskutt neste år er øverst på agendaen. Saudi-Arabia antydet i helgen at landet kunne redusere produksjonen i kjølvannet av de fallende oljeprisene.

Publisert:

Her kan du lese mer om