Oljeanalytiker før Opec-møte mandag: Kan sende oljeprisen godt over 50 dollar fatet
Det kan komme overraskelser på mandagens Opec-møte, spår oljeanalytiker Thina Saltvedt. – Ut fra oljeprisen så langt kan vi vel trygt si at avtalen ikke har gitt de ønskede resultatene.
Mandag samles partene i Opec-avtalen for en statusoppdatering.
Markedet har ikke priset inn at det skal skje noen endringer av betydning. Vanligvis kommer det heller ikke så mye spennende ut av disse uoffisielle møtene hvor medlemmene samles for å diskutere tingenes tilstand.
Denne gangen spekuleres det imidlertid i om det kan skje noe uventet.
– Man skal følge litt med nå. De er så langt unna målet og de trenger å gire opp, så her kan det komme overraskelser, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til E24.
Torsdag bikket oljeprisen over den psykologisk viktige grensen på 50 dollar per fat, men det varte ikke lenger enn et par timer. Om vi skulle få servert noen positive overraskelser som resultat av møtet mandag, tror imidlertid Saltvedt at det kan sende prisen opp igjen.
– Antallet spekulanter som vedder på at prisen skal opp nå er veldig lavt. Da kan positive overraskelser gi et godt prisløft, sier oljeanalytikeren.
Stor nedgang i oljeveddemål
Dette kan skje
Årsaken til spenningen er at det florerer samtlige spekulasjoner om mulige tiltak for å få opp lagertrekkene.
For det første er både Libya og Nigeria, som ikke er en del av kuttavtalen, invitert på møtet. Flere lurer derfor på om de kan bli bedt om å bremse produksjonen, som har økt kraftig de siste månedene.
Søndag sier Russlands energiminister Alexander Novak at Libya og Nigeria vil bli et tema på møtet, ifølge CNBC.
– Libya og Nigeria er ikke med i kuttavtalen grunnet politisk urolighet i landene. Men nå har de klart å øke produksjonen veldig mye. Det er positivt for de selv, men det gjør at de andre Opec-landene må kutte enda mer. Det kan være at de blir oppfordret til å legge et tak på produksjonen sin nå, sier Saltvedt.
Samtidig går det rykter om at Saudi-Arabia vurderer å kutte kraftig i sin oljeeksport.
– Det har vært antydet at de kan komme til å kutte opp til en million fat per dag i eksporten sin, for å kompensere for økningen fra Libya og Nigeria, sier Saltvedt.
Normalt kutter Saudi-Arabia mye i eksporten i sommermånedene uansett, fordi de trenger mye olje selv for å holde liv i kjøle- og air condition-anlegg i varmen. Dette utgjør vanligvis et kutt på mellom 600.000 og 800.000 fat per dag. Nå skal det være snakk om at de vurderer å kutte ytterligere 400.000 fat.
– Det er denne typen overraskelser som kan komme. De har overrasket før, og særlig nå som resultatene ikke har vist de riktige tendensene er det større sjanse for at noe kan skje, sier Saltvedt.
Analytiker: Oljeprisen kan stige til 120 dollar per fat
Blitt lurt av Saudi-Arabia
Kuttavtalen ble inngått i slutten av november 2016. De første månedene var man positive, før prisen igjen begynte å falle, til tross for Opecs anstrengelser. I mai ble avtalen forlenget ytterligere ni måneder.
Det kan dog se ut til at enkelte av landene i avtalen begynner å bli lei. I juni kuttet de 78 prosent av det avtalen tilsier at de skal, ned fra 95 prosent i mai. Irak var helt nede på 29 prosent i juni.
– Irak mener de bør bli holdt utenfor avtalen, fordi de har så mye problemer med IS og trenger pengene fra oljeproduksjonen. Men de er et stort land, påpeker Saltvedt.
I tillegg ser det ut til at vi har blitt lurt av Saudi-Arabia.
Vi har stort sett kun lagertall fra USA og OECD å forholde oss til for å få en anelse av hvordan det går med lagerbeholdningen i verden. Den siste tiden har Saudi-Arabia eksportert langt mindre til USA, slik at de må bruke mer av sin egen olje. Det gir utslag i de amerikanske lagertrekkene, og er i utgangspunktet positivt.
– Men vi ser også at Saudi-Arabia ikke har kuttet i nærheten av så mye man skulle tro ut ifra lagertallene i USA. De eksporterer derimot mer til andre land i Asia og i Midtøsten, hvor vi ikke har oversikt over lagrene. Det er rett og slett lureri, sier Saltvedt.
Ny IEA-rapport: – Uventet at Opec kutter mindre enn lovet
Hårfin balanse
Opec har til nå klart å redusere lagerbeholdningen med omtrent 10 prosent av det som er målet. De er med andre ord langt unna, og det krever definitivt tiltak, påpeker Saltvedt.
– Utfordringen er at hvis det kuttes veldig mye blir markedet tilsvarende veldig optimistisk. Da kommer skiferproduksjonen fra USA fort opp, og man havner tilbake der man startet, sier Saltvedt.
– De har en ekstremt vanskelig oppgave. De må finne en hårfin balansegang på hvor mye de kan kutte.
Per nå er oljeprisen på omtrent samme nivå som den var før kuttavtalen ble inngått. Juli og august er imidlertid tradisjonelt sett de månedene hvor oljeetterspørselen er høyest.
– Derfor venter vi at markedet skal bli noe strammere fremover. Men det går innmari sent, sier Saltvedt.
Hun påpeker at etterspørselen normalt avtar utover høsten. Det er derfor avgjørende at vi ser større lagertrekk i ukene fremover nå. Og det vet Opec.