Tidligere oljetopp mener Iran ikke vil stenge Hormuz-stredet

Den tidligere toppsjefen i det statlige oljeselskapet i Saudi Arabia, Saudi Aramco, er ikke i tvil.

STENGES IKKE: Tidligere oljesjef mener Hormuzstredet ikke blir stengt.
Publisert:

Annet (ice)Ticker: Brent SpotLongname: Brent OilItem Sector: C:PBROUSDBR\SP.IDCENEMarked: IDCENETime: 2012-03-15 15:09:01Last: 123.58Close: 124.35Periode: 1year

I et intervju med avisen Arabianbusiness.com sider den tidligere Aramco-toppen Abdallah Jum’a at en stenging av Hormuzstredet er uaktuelt.

- Ingen vil tillate en slik stenging, sier han til avisen.

- Verden vil ikke tillate det.

Etter uttalelsene ble kjent i markedet, har spotprisen på nordsjøolje falt falt omtrent 60 cent til 123,65 dollar per fat.

I tillegg forteller den tidligere oljesjefen at verden allerede har forberedet seg på en eventuell nedstenging av Hormuzstredet:

- Saudi-Arabia har bygget en oljerørledning som kan frakte 5 millioner fat per dag til Rødehavet for lenge siden, så alle har lenge jobbet med alternative planer, sier han.

- Og om det blir stengt, tror jeg ikke det blir en katastrofe.

- En katastrofe

25 prosent av verdens oljeproduksjon foregår i Midtøsten I tillegg til en stor del av olje som fraktes sjøveien går igjennom Hormuz-stredet.

Det anslås at 20 prosent av av verdens olje går gjennom stredet.

En rekke analytikere har kommet med spådommer for hva som teoretisk sett kan skje om stredet skulle bli stengt.

En øyeblikkelig dobling av oljeprisen og fraktrater er ikke utenkelig.

- Det ville vært katastrofe om Iran valgte å stenge Hormuzstredet, skrev oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB i en epost til E24 like før jul da en stenging først ble aktuelt.

270 dollar

Sveitsiske UBS listet nylig opp fire scenarioer som følge av en eskalerende konflikt mellom Iran og Vesten i en rapport.

De mener at en krig mot Iran der landets oljeproduksjon blir totalt fraværende, vil sende oljeprisen til ekstreme nivåer.

Iran produserer 4 millioner fat olje og dermed vil denne tilgangen naturlig nok falle bort. Noe som vil føre til et kraftig prishopp.

«Våre estimater tilsier at prisen vil gjøre et massivt hopp på kortsikt fra 115-165 dollar til 220-270 dollar fatet», het det i rapporten.

«Dette scenarioet er mulig hvis det skjer større omveltninger i Iran, for eksempel ved en militær inngripen mot landets atomanlegg eller regime».

Les også:

Publisert: