Equinor vil produsere enda mer på Johan Sverdrup

Equinor øker produksjonskapasiteten på kjempefeltet Johan Sverdrup til 535.000 fat per dag, fra en opprinnelig plan på 440.000 fat per dag.

Johan Sverdrup-feltet.
Publisert:

Det skriver Equinor i en melding.

Selskapet har flere ganger økt kapasiteten på Johan Sverdrup-feltet. I november meldte selskapet at kapasiteten var økt til 500.000 fat per dag, etter å ha meldt om en økning til 470.000 fat per dag i mars.

– Denne økningen er mulig fordi produksjonen på feltet har vært god og stabil fra første dag, og brønnene har produsert bedre enn forventet, sier Rune Nedregaard, Equinors driftsdirektør for Johan Sverdrup-feltet.

Det enorme feltet i Nordsjøen startet produksjonen i oktober 2019. Det ble funnet i 2010 og er ifølge Equinor det tredje største oljefeltet på norsk sokkel med rundt 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter i forventede ressurser.

De fleste gigantfeltene på sokkelen ble funnet i starten av oljealderen, fra 1969 og frem til 80-tallet. Blant disse er Ekofisk, Oseberg, Statfjord og Troll (se tabell).

Les også

Equinor øker produksjonskapasiteten på Johan Sverdrup-feltet igjen

– Lønnsomheten er ekstremt god

Pareto Securities mener kapasitetsøkningen vil bidra til at produksjonen ved Johan Sverdrup i snitt kan ende på rundt 500.000 fat per dag i år. Økt produksjon betyr også at selskapene bak feltet vil tjene mer penger.

Pareto venter ifølge et notat at Equinors årlige frie kontantstrøm vil øke med 50 øre per aksje og Aker BPs frie kontantstrøm med 1,20 kroner per aksje, mens Lundin Energys frie kontantstrøm vil øke med 2,50 svenske kroner per aksje.

«I tillegg sier Equinor at produksjonen fra eksisterende brønner på Sverdrup fortsetter å produsere på bedre nivå enn ventet. Vi tror dette skaper ytterligere oppside fra Sverdrup på lang sikt», skriver Pareto i notatet.

– Det er et felt og en eiendel som bare blir bedre og bedre. Det har vært positive justeringer både på reserver og produksjon. De sier også at produksjonen fra eksisterende bønner er bedre enn forventet, sier Pareto-analytiker Tom Erik Kristiansen til E24.

– Lønnsomheten på Sverdrup er ekstremt god, legger han til.

Fase to av Sverdrup er ventet å øke produksjonen med rundt 220.000 fat per dag. Det betyr at oppjusteringene kan føre til at totalproduksjonen i neste fase blir høyere enn tidligere antatt. Så langt har selskapet sagt at produksjonen skal opp i rundt 690.000 fat per dag når feltets andre fase er ferdig utbygget i 2022.

– Det er nok en oppside på det gamle tallet, sier Kristiansen.

Pareto har en salgsanbefaling på Equinor og kursmål 130 kroner, en nøytral anbefaling på Lundin Energy med kursmål 240 kroner og en kjøpsanbefaling på Aker BP med kursmål på 220 kroner.

Må injisere vann

Equinor opplyser at økningen av produksjonskapasiteten er avhengig av at selskapet injiserer vann i reservoaret, og det er planer om å starte med dette i løpet av 2021.

Når Johan Sverdrup-feltets andre fase er ferdig utbygget skal oljen være lønnsom så lenge oljeprisen holder seg over 20 dollar fatet, ifølge Equinor.

I løpet av det første året i drift produserte Johan Sverdrup rundt 130 millioner fat olje. Beregner man en snittpris på 40 dollar fatet så tilsvarer dette en salgsverdi på om lag 50 milliarder kroner, ifølge Equinor.

Equinor er operatør for feltet med 42,6 prosent eierskap. Lundin Energy eier 20 prosent, Petoro 17,36 prosent, Total 8,44 prosent og Aker BP 11,5733 prosent.

Les meldingen fra Equinor
Publisert:

Her kan du lese mer om