Døpes i Ulsteinvik tirsdag: Kjempeskip fikk statlig milliardlån

Nexans Aurora skal installere kabler på havvindprosjektet Seagreen og Equinors Empire-prosjekt utenfor New York. Skipet har milliardlån og garantier fra statlige Eksportkreditt og Giek i ryggen.

Kabelleggingsfartøyet Nexans Aurora er bygget av Ulstein verft og har fått milliardlån og garantier fra staten. Nå skal det installere kabler på havvindprosjekter for Total og SSE og for Equinor.
Publisert:

Den siste dagen i mai ble fartøyet Nexans Aurora levert fra Ulstein Verft til Nexans Norway. Tirsdag ettermiddag døpes skipet i en seremoni i Ulsteinvik.

Milliardskipet har fått et lån på 1,05 milliarder kroner fra Eksportkreditt Norge. 70 prosent av prosjektet er garantert av statlige Giek og resten av Nordea.

Skipet er 150 meter langt og 31 meter bredt, og etter dåpen drar det videre til hjemmehavnen Halden før det skal ut på oppdrag i Skottland og USA. Franskeide Nexans har om lag 1.600 ansatte i Norge.

– Nexans er verdensledende innenfor sjøkabler som i all vesentlighet er produsert i Norge, sier Bjørn Ladegård, leder for Installation & Services i Nexans Norway.

– Det er veldig gledelig at vi med et norskbygget skip viderefører det sterke norske fotfestet når vi ekspanderer videre med viktige internasjonale prosjekter, sier han.

Les også

Ny norsk milliardgaranti til havvind

Flere norske leveranser

Skipet er designet av Skipsteknisk i Ålesund, og har flere norske leveranser. Motorene er fra Bergen Engines, thrusterne fra Brunvoll, og skipet er klassifisert av DNV. Skroget er bygget i Polen.

– Giek er glad for at kjøperen Nexans Norway ønsker å utnytte det norske eksportfinansieringstilbudet for dette viktige prosjektet, sier Solveig Frøland, Avdelingsdirektør for Shipping, verft og offshoreprosjekter i Giek.

Det er kort tid til Eksportkreditt Norge og Giek slår seg sammen. Fra 1. juli skal de to aktørene bli til én, og samle alle finansieringsordningene for eksportrettet og innenlandsk næringsliv under navnet Eksportfinansiering Norge.

Les også

Varsler nye planer for norsk leverandørkjempe: Vil ta Aibel på børs

– En bragd

Da skipet ble levert, fremhevet konsernsjef Cathrine Kristiseter Marti i Ulstein Group at verftet har klart å holde coronapandemien unna prosjektet.

– Det er en bragd at Nexans Aurora ble levert på tid, til tross for at en samtidig har håndtert covid-19-pandemien, med alle implikasjoner, avgrensninger og forsinkelser innen både produksjon, innkjøp, reiserestriksjoner, karantene og mye mer, sa Marti i en pressemelding.

– Det er en prestasjon at Ulstein har klart å holde covid-19 utenfor verftsområdet gjennom hele prosjektet, la hun til.

Les også

Milliardgarantier sikrer norske Doggerbank-bidrag

Drar til Skottland

Nå skal skipet videre for å installere kabler til havvindprosjektet Seagreen i Skottland. Dette prosjektet eies av Total og SSE, og skal bestå av 114 turbiner på totalt over 1.000 megawatt. I fjor fikk Nexans en garanti fra Giek på 1,6 milliarder kroner knyttet til denne leveransen.

Giek har også gitt garantier til Aibel, som har landet kontrakter for mange milliarder kroner i havvind de siste årene. Aibel skal levere transformatorplattformer til Equinors Dogger Bank-prosjekt og et tysk havvindprosjekt.

Giek har stilt garanti på 1,2 milliarder kroner for et stort havvindprosjekt på Taiwan. Garantien er stilt til et stort banksyndikat i forbindelse med at Fred Olsen Windcarrier skal installere turbinene.

Nexans Aurora skal også installere høyspentkabler på Equinor og BPs havvindprosjekt Empire Wind utenfor New York.

– Begge disse viktige elektrifiseringsprosjektene er vindmøller til havs som trenger sjøkabler for å transportere strømmen til land. Det er denne jobben Aurora er spesialdesignet for; å installere høyspent sjøkabler, samt å grave de ned i sjøbunnen, slik at de er beskyttet, sier Ladegård.

Les også

Equinor har valgt base til gigantprosjekt: Havvind skaper britiske jobber

Les også

Kuttet for flere milliarder på Doggerbank: – Helt utrolig at det er mulig

Les også

Equinor scorer på havvind i Polen: – Snart samme treffprosent som Lewandowski

Les også

Nytt havvind-varp i USA: – I dag har vi fått ballen i mål

Publisert: