Dette tror de om oljeprisen i 2018

Store deler av det norske analytikerkorpset drar ned anslagene sine for oljeprisen i år og neste år. Noe av årsaken ligger i USA.


<p><b>LAVERE ANSLAG:</b> Mange norske oljeanalytikere har nedjustert sine anslag for oljeprisen, viser tall E24 har hentet inn. Årsakene er blant annet at det flyter mer olje enn mange hadde ventet fra land som USA, Libya og Nigeria. Her tar en oljearbeider i Venezuela prøver fra en oljebrønn.</p>

LAVERE ANSLAG: Mange norske oljeanalytikere har nedjustert sine anslag for oljeprisen, viser tall E24 har hentet inn. Årsakene er blant annet at det flyter mer olje enn mange hadde ventet fra land som USA, Libya og Nigeria. Her tar en oljearbeider i Venezuela prøver fra en oljebrønn.

Før sommeren kuttet flere oljeanalytikere sine anslag for oljeprisen i år og neste år.

Både Nordea Markets, Danske Bank og Fearnley justerte ned anslagene i juni.

Denne måneden har blant andre DNB og Pareto fulgt etter.

Mange norske analytikere tror nå at oljeprisen blir på mellom 55 og 60 dollar fatet neste år. Det viser estimater E24 har hentet inn hos åtte norske meglerhus og banker.

– Jeg vil gjerne si til DNB og Pareto: Velkommen etter, sier Anders Torgrim Holte i Danske Bank Markets til E24.

Danske Bank reduserte sine estimater på oljeprisen allerede i juni.

Denne måneden bet DNB Markets-analytiker Torbjørn Kjus i det sure eplet og nedjusterte sine anslag. For 2018 er anslaget hans ned hele ti dollar fatet til 60 dollar fatet.

– Det er en kombinasjon av forskjellige faktorer. Libya og Nigeria kanskje de viktigste, sa Kjus til E24.

Det er ikke bare norske analytikere som har nedjustert sine anslag.

Da nyhetsbyrået Reuters nylig gjorde en rundspørring blant internasjonale analytikere ventet de i snitt en oljepris på 54,51 dollar fatet neste år, ned fra et snitt på 57,37 dollar fatet i en rundspørring bare én måned tidligere.

Les mer: Oljeanalytikere i rundspørring: Venter enda svakere oljepris

Oljeprisanslag, Brent (dollar per fat)
År Nordea DNB Danske Pareto Fearnley ABG S.C. Handelsbanken Sparebank1
2017 54 55 53 53 51 55 53 50
2018 59 60 59 60 59 55 55 59
2019 - 65 65 65 64 55 60 63
2020 - 75 70 70 70 55 70 65

– En bra begynnelse

Danske Banks estimater ligger fortsatt litt lavere enn DNB. Holte tror snittprisen blir på 53 dollar fatet i år og 59 dollar fatet neste år.

De nedjusterte anslagene ser ut til å stemme godt med det Danske Bank Markets-analytikeren ser i markedet.

Blant annet har oljelagrene blitt redusert mye siden februar. Når kjøresesongen nå er over, blir det normalt mer olje på lager, påpeker Holte.

Hvis lagertrekkene fortsetter utover høsten, slik det ser ut til nå, så vil det være et tegn på at det er underkapasitet i markedet, mener han.

– Dette er en bra begynnelse på høsten. Får vi se flere slike trekk fremover er vi ganske komfortable på den oljeprisbanen vi har anslått, sier Holte.

Fortsetter lagrene å minke fremover, vil det avkrefte «myten» om veksten i USAs produksjon, sier han.

Så langt i år er veksten i USAs produksjon på 600.000 fat per dag, mens Opec-avtalen kutter produksjonen med 1,2 millioner fat per dag, påpeker Danske-analytikeren.

Tror Opec må øke

Flere analytikere peker på sterk vekst i produksjonen i USA og uventet høy produksjon i Libya og Nigeria som årsaker til at de har nedjustert anslagene.

Oljeprodusenter i og utenfor Opec har forsøkt å få opp oljeprisen ved å sette et tak på produksjonen, men så langt har ikke kuttene hatt ønsket effekt.

– Det ser ut som det blir nødvendig for OPEC å forlenge kuttene gjennom hele 2018, sier Anne Gjøen i Handelsbanken til E24.

Les mer: Krevende for Opec å øke oljeprisen: – Må sette tak i flere år

Handelsbanken venter en oljepris på 53 dollar fatet i år og 55 dollar fatet neste år.

Ut fra riggaktiviteten på land i USA i første halvår i år vil det sannsynligvis bli langt høyere vekst i produksjonen utenfor Opec neste år enn i år, påpeker Gjøen.

Globale oljeselskaper har kuttet kraftig i sine investeringer etter oljeprisfallet i 2014. Blant andre IEA har spådd at dette etter hvert vil få konsekvenser for produksjonen.

Saken fortsetter under annonsen.

Men så langt motvirkes dette av bedre regularitet i produksjonen, og av investeringer som har bidratt til å opprettholde produksjonen på kort sikt, sier Gjøen.

– Dårlig tegn for oljeprisen

Danske Bank tror veksten i USA-produksjonen vil få betydelig effekt neste år. EIA har spådd at USA kan sette ny produksjonsrekord med opp mot 10 millioner fat per dag i 2018.

– Konsensus er at USA skal øke produksjonen med rundt 1,2 millioner fat per dag i 2018 fra i år, ved en oljepris på noe over 50 dollar fatet. Dersom det slår til, vil det være behov for mindre Opec-olje neste år for å balansere markedet enn i år, sier Holte.

– Det har alltid vært et dårlig tegn for oljeprisen, legger han til.

Usikre spådommer

De fleste estimatene E24 har hentet inn legger opp til en oljepris som stiger til mellom 60 og 65 dollar fatet i 2019.

Enkelte tror derimot at prisene vil ligge lavere. Et eksempel er ABG Sundal Collier, som har et anslag på at prisen vil ligge på 55 dollar fatet i årene fremover.

Det anslaget føyer seg inn spådommene fra flere av de globale oljesjefene, som nå forbereder seg på at det kan bli en lang periode med lave oljepriser. Blant annet sa Shells konsernsjef nylig at oljeprisen kunne bli lav «for alltid».

Les mer: Shell forbereder seg på «lave oljepriser for alltid»

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå