Fant mer olje i Froskelår

Aker BP annonserte for en drøy måned siden at de hadde funnet olje i Nordsjøen. Nå viser det seg at Froskelår inneholder enda mer olje enn de først spådde.

Letedirektør Evy Glørstad-Clark i Aker BP
Letedirektør Evy Glørstad-Clark i Aker BP

Aker BP annonserte februar at de hadde funnet olje i Froskelår-prospektet (lisens 869) i Nordsjøen, like ved selskapets store Alvheim-felt.

Den gangen anslo selskapet et funn på 45 til 153 millioner fat oljeekvivalenter. Nå når boringen er avsluttet oppjusteres estimatet til 60 til 130 millioner fat oljeekvivalenter.

Det melder selskapet i en børsmelding tirsdag. En del av funnet kan krysse over til britisk sokkel, skriver selskapet. Aker BP har boret en letebrønn og deretter en horisontal avgrensningsbrønn etterpå (henholdsvis brønn 24/9–14 S og 24/9–14 A).

Oljedirektoratet skriver i en melding at reservoarkvaliteten er meget til svært god.

Aker BP er operatør i lisens 869 med en eierandel på 60 prosent. Lisenspartnerne er Lundin Petroleum (Lundin Norway) og Vår Energi, som eier 20 prosent hver.

Sikret seg lisensen for to år siden

Funnet på Froskelår kommer som en følge av en større leteboringskampanje Aker BP har satt i gang i området. I fjor gjorde selskapet et funn på Frosk-prospektet som ble estimert til mellom 30 og 60 millioner fat.

– Letesuksessen på «Froskelår Main» er et oppmuntrende resultat fra en langsiktig strategi om slippe løs letepotensialet i Alvheim-området. Denne strategien har inkludert omfattende datainnhenting og detaljert teknisk analyse, sier letedirektør Evy Glørstad-Clark i Aker BP i meldingen.

Letedirektøren legger til at Aker BP i tillegg til dette har sikret seg mer areal i området gjennom lisensrunder og oppkjøpsavtaler. Aker BP sikret seg eierandelen i 2017, etter den årlige lisensrunden TFO 2016.

De to brønnene som nå er boret er de to første som er boret i lisensen.

– «Froskelår Main»-funnet representerer et betydelig tillegg til ressursbasen i Alvheim-området og illustrerer også det betydelige ressurspotensialet som fortsatt gjenstår å bli funnet på norsk sokkel, sier Glørstad-Clark.

Gitt at funnene blir bygget ut er det snakk om svært lønnsomme fat for Aker BP, partnerne og ikke minst statskassen. Oljen vil relativt enkelt kunne utvinnes gjennom mindre utbygginger der man kan utnytte eksisterende infrastruktur i området og koble det opp mot produksjonsskipet på Alvheim-feltet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå