Tror gigantfunn kan gi oljeboom i Alaska

Oljefunn på milliarder av fat gir håp om ny giv for den fallende produksjonen i den nordlige oljeprovinsen.


<p><b>NY GIV:</b> Store oljefunn og utvinningsteknikken hydraulisk frakturering kan utløse ny produksjon i Alaska, ifølge den amerikanske geologen og akademikeren Scott L. Montgomery. Her et falt med lagringstanker ved Marine Terminal in Valdez, Alaska.</p>

NY GIV: Store oljefunn og utvinningsteknikken hydraulisk frakturering kan utløse ny produksjon i Alaska, ifølge den amerikanske geologen og akademikeren Scott L. Montgomery. Her et falt med lagringstanker ved Marine Terminal in Valdez, Alaska.

Selv om amerikansk oljeproduksjon har steget kraftig med hjelp fra utvinningen av skiferolje de siste årene, har produksjonen i Alaska ligget i en fallende trend.

Men flere store funn det siste året skaper håp om at ny produksjon settes i gang i den nordlige oljeprovinsen.

Ser oljeboom

Blant optimistene er den amerikanske geologen og akademikeren Scott L. Montgomery.

Han mener utvinningsteknikken hydraulisk frakturering kan åpne opp for Alaskas neste oljeboom.

Med hjelp fra denne teknikken frigjøres olje ved at kjemikalier, sand og vann pumpes ned i grunnen under høyt trykk, men den har av miljøårsaker møtt motstand.

Montgomery skriver i en kommentar, gjengitt hos blant annet Marketwatch, at den «neste bølgen av arktisk utvikling» vil hjelpe til med å «øke amerikansk oljeproduksjon og innflytelse i verdens oljemarkeder i minst flere tiår fremover».

Montgomery, som er tilknyttet University of Washington, viser til at oljeselskapene har gjort oljefunn på fem milliarder fat i området North Slope, nord i Alaska. Dette tilsvarer 14 prosent av USAs påviste reserver.

Han peker på tre funn som er gjort nylig.

Gigantfunn

Det største, kalt «Tulimaniq», ble gjort i oktober i fjor av det Dallas-baserte selskapet Caelus Energy.

Da storfunnet først ble meldt skrev selskapet at det kunne bli et av de største i Alaska noensinne. Funnet ble gjort i et område ved Smith Bay, sørøst for Barrow, som er den nordligste byen i USA.

Selskapet anslo at mellom 1,8 og fire milliarder fat olje kan hentes opp, der det høyeste estimatet også inkluderer nærliggende areal.

Ifølge Bloomberg utgjorde funnet 80 prosent av Alaskas oljereserver på 2,86 milliarder fat i 2014. Caelus-topp Jim Musselman sa til nyhetsbyrået at oljeproduksjonen kan begynne i 2022.

Utviklingen ved Smith Bay har ifølge Caelus Energy et produksjonspotensial på 200.000 fat per dag, noe som er betydelig sammenlignet med Alaskas nåværende oljeproduksjon.

Fra en produksjonstopp på over to millioner fat om dagen sent på 80-tallet har produksjonen vært i nedgang. I fjor var produksjonen falt til under en halv million fat om dagen.

saken fortsetter under

Grafen viser utviklingen i Alaskas oljeproduksjon. Siden toppen på sent 80-tall har trenden vært fallende produksjon.
Grafen viser utviklingen i Alaskas oljeproduksjon. Siden toppen på sent 80-tall har trenden vært fallende produksjon.

Største på 30 år

Målt i størrelse følger deretter det spanske oljeselskapet Repsols landbaserte oljefunn, «Horseshoe», i North Slope-området Funnet, som ble meldt i mars i år, kan inneholde 1,2 milliarder fat med olje, ifølge en melding fra selskapet.

Dette var ifølge Repsol det største oljefunnet på land i USA på 30 år. Selskapet anslo produksjonsstart i 2021, med en produksjon per dag på 120.000 fat.

Ikke lenge før, i januar, gjorde i tillegg ConocoPhillips et funn som ble anslått til 300 millioner fat.

– Hvis disse nye funnene blir produserende felt vil arktisk Alaska skrive et nytt kapittel i den amerikanske oljeindustriens dramatiske oppgang. Det vil øke vår autoritet i forhold til OPEC og kan hjelpe til med å motvirke Russlands geopolitiske innflytelse, mener Montgomery.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå