Flertall i Aps fylkespartier for kompromissforslag i Lofoten

Et flertall av Ap-fylkeslagene går inn for kompromissforslaget om konsekvensutredning av oljevirksomhet i deler av havet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.


<p><b>OLJESPØRSMÅL</b>: Arbeiderpartiet og leder Jonas Gahr Støre åpner for kompromiss i Lofoten-spørsmålet.</p>

OLJESPØRSMÅL: Arbeiderpartiet og leder Jonas Gahr Støre åpner for kompromiss i Lofoten-spørsmålet.

I alt 11 av de 14 fylkeslagene som inntil søndag middag hadde stemt over forslaget, sier ja, mens tre stemmer mot.

De elleve som stemmer for er Hordaland, Nordland, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Vestfold, Telemark, Hedmark, Oppland, Møre og Romsdal og Nord-Trøndelag. 

De tre som stemmer mot er Akershus, Buskerud og Sogn og Fjordane.

 To av fylkene har valgt å ikke behandle kompromisspørsmålet. Det er Sør-Trøndelag og Troms, som vil vente til landsmøtet som holdes 20. til 23. april.

Begge fylkene har tidligere vedtak mot konsekvensutredning.

– Jeg registrerer at et flertall av fylkeslagene som har behandlet kompromissforslaget er positiv til dette. Så blir det opp til landsmøtet i april å avgjøre, sier partisekretær Kjersti Stenseng til NTB. 

Venter til landsmøtet

Fylkespartiene i Finnmark, Oslo og Østfold har ennå ikke hatt sine årsmøter. Før kompromissforslaget i januar sa disse tre fylkeslagene nei til konsekvensutredning, men her kan det bli omkamper på årsmøtene.

– Hva flertallet på landsmøtet til slutt lander ned på gjenstår å se, men det er hyggelig at kompromisset er blitt godt mottatt i så mange fylkeslag, sier Stenseng. 

Landsmøtet avgjør

Aps programkomité sa i januar ja til å konsekvensutrede oljevirksomhet i et lite havområde sør for Lofoten, men de vil verne det meste av Lofoten, Vesterålen og Senja. Kompromissforslaget går altså ut på å åpne for noe oljevirksomhet i deler av det omstridte området.

Partileder Jonas Gahr Støre kommenterer overfor Adresseavisen spørsmålet om det vil være et nederlag om landsmøtet skulle si nei i slutten av april:

– Det er 19 fylkeslag som skal gjøre seg opp sin mening, det har jeg respekt for. Det er sterke syn på begge sider. Jeg ser at mange har tatt imot vårt forslag. Det flertallsvedtak som kommer på landsmøtet, det lever vi godt med.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå