Sender 14 gamle rigger ut av markedet

Tor Olav Trøims riggselskap Borr Drilling selger 14 oppjekkbare rigger i opplag til andre formål. Dermed sparer riggselskapet penger samtidig som overkapasiteten i det internasjonale markedet blir mindre.


<p>Konsernsjef Sven Anton Maier (t.v.) og finansdirektør Rune Magnus Lundetræ i Borr Drilling</p>

Konsernsjef Sven Anton Maier (t.v.) og finansdirektør Rune Magnus Lundetræ i Borr Drilling

Borr Drilling fortsetter å bygge seg opp som en sentral aktør i det globale riggmarkedet.

Tilbake i februar annonserte riggselskapet Borr at de skulle kjøpe Paragon Offshore for 232,5 millioner dollar (tilsvarende 1,8 milliarder kroner på det tidspunktet).

Borr hadde fra før 26 rigger i flåten, og fikk inn 32 til gjennom avtalen. Paragon-flåten besto av blant annet 21 eldre rigger i opplag og to moderne enheter som ble bygget i 2013 og 2014.

Nå melder Borr at de har solgt 14 av de gamle Paragon-riggene til et selskap utenfor riggbransjen, ifølge en børsmelding.

De 14 riggene skal overleveres til kjøperen innen 30 dager og salget gir Borr Drilling en bokført gevinst på opp til 16 millioner dollar i Borrs resultater for andre kvartal (127 millioner kroner).

Riggselskapet opplyser at de etter dette siste nedsalget vil sitte igjen med en flåte med 24 høyspesifikasjons rigger, hvis man legger til de 9 riggene de eier som er under bygging.

På toppen av dette eier Borr syv andre eldre oppjekkbare rigger, hvorav to er i opplag i Nordsjø-regionen, i tillegg til en eldre halvt nedsenkbar rigg i Nordsjøen.

Les også: Trøims riggselskap vil hente 1,9 milliarder kroner

To kontrakter går ut i mai

Ifølge flåterapporten til Borr har selskapet en rigg (Odin) på kontrakt med Chevron i Thailand, mens en annen rigg (Norve) er på kontrakt med BW Energy i Gabon. Begge disse kontraktene løper ut i mai.

I tillegg har Borr en kontrakt med Chevron for Mist-riggen i Thailand som løper ut i oktober og en kontrakt med Total i Nigeria for Frigg-riggen som løper ut i november.

Etter at Borr kjøpte sine første rigger i november 2016, og den påfølgende børsnoteringen i august i fjor, har selskapet bygget seg opp gjennom de siste 17 månedene.

Selskapet har finansiert seg gjennom en kombinasjon av selgerkreditt og frisk kapital som eierne har skutt inn for å sikre seg rigger til en god pris under oljebremsen.

– Vi ser klare tegn på at anbudsaktiviteten i markedet øker, i stor grad drevet av nasjonale oljeselskaper og store oljeselskaper (...) Vi er veldig godt posisjonert for det vi ser som starten på den nesten oppturen i syklusen i markedet for oppjekkbare rigger, sier konsernsjef Svend Anton Maier i Borr Drilling, i børsmeldingen.

Rigger tas ut av markedet

Riggutstyret på de 14 enhetene som selges skal demonteres, og mens 13 av dem skal markedsføres mot markedet for mobile produksjonsenheter i olje- og gassmarkedet skal den siste brukes til et ikke-navngitt levetidsprosjekt på et petroleumsfelt.

Dette betyr at Borr og Paragon siden starten av året nå har solgt unna totalt 26 rigger som skal ut av riggmarkedet, ved at de enten skrotes eller tas i bruk til andre formål.

I tillegg til at dette hjelper på å redusere overkapasiteten i det globale riggmarkedet, skriver Borr at de vil spare rundt 35 millioner dollar (278 millioner kroner) årlig i opplagskostnader.

Borr selv skriver at totalt 244 av de 531 oppjekkbare riggene i den globale flåten ble levert før 1988, og at 104 av disse har vært i opplag i mer enn ett år.

– Kostnaden og investeringene som trengs for å hente gamle rigger uten kontrakt tilbake til markedet kan ikke forsvares, hverken fra et finansielt, operasjonelt eller sikkerhetsmessig perspektiv, skriver Borr Drilling.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå