Nytt kontraktsdryss i Nordsjøen: Leverandører sikret kontrakter verdt over to mrd.

Centrica har tildelt kontrakter i milliardklassen for sitt første egenutbygde felt på norsk sokkel.


<p><b>PARTNERE FIKK KONTRAKTER:</b> Onsdag undertegnet Rune Thoresen fra FMC (t.v.), Centricas Dag Omre og Stian Sande fra Subsea 7 avtaler om utbyggingen av Oda-feltet.</p>

PARTNERE FIKK KONTRAKTER: Onsdag undertegnet Rune Thoresen fra FMC (t.v.), Centricas Dag Omre og Stian Sande fra Subsea 7 avtaler om utbyggingen av Oda-feltet.

Bare to uker etter at Centrica leverte inn utbyggingssøknaden for det nye Oda-feltet har selskapet tildelt de største og viktigste kontraktene for utbyggingen.

Selskapet opplyser til E24 at de nå har tildelt kontrakter verdt drøyt to milliarder kroner:

  • FMC vant kontrakten for undervannsproduksjonssystemet og brønnrammen
  • Kristian Siems Subsea 7 vant kontrakter for rørledninger, styringskabler, stigerør, rørlegging og andre undervannstjenester
  • Maersk Drilling vant kontrakten for rigg og boring (videreutleie fra Aker BP)

Oda-feltet (tidligere kjent som Butch) i Nordsjøen er Centricas første egenutbygde felt på norsk sokkel og skal være klar for produksjon i 2019. Som E24 skrev i november er hele utbyggingen beregnet til å koste 5,4 milliarder.

Feltet skal kobles opp til Aker BP-feltet Ula som ligger 13 kilometer unna.

– Vi står foran vår første feltutbygging som operatør. Da er det riktig for oss å fortsette vårt langsiktig samarbeid med sterke leverandører, sier administrerende direktør Dag Omre i Centrica.

Plattformen på Ula-feltet skal bygges om for å ta imot produksjonen fra Oda. Mye av den eksisterende infrastrukturen skal gjenbrukes, men man skal gjøre plass til en ny vanninjeksjonspumpe, samt en ny caisson for stigerør for vanninjeksjonen, styrekabel og et nytt oljemålingssystem på plattformen.

Modifikasjonsarbeidet på Ula er inkludert i kontraktssummen på drøye to milliarder.

Centrica vil ikke opplyse spesifikt om hvor stor hver enkelt kontrakt er, men Subsea 7 opplyser at deres kontrakt er på mellom 430 millioner og 1,3 milliarder kroner.

Aker Solutions får mer oppdrag

Aker Solutions får også mer å gjøre som følge av utbyggingen. Ifølge Centrica skal Aker BP tildele mer arbeid til Aker Solutions under rammeavtalen som de har på Ula-feltet.

Oljeserviceselskapet får i oppdrag å bygge en ny caisson for Oda-feltets stigerør og styringskabel.

Det er ingen overraskelse at det er nettopp Subsea 7 og FMC som stakk av gårde med de største kontraktene på Oda-utbyggingen. Centrica inngikk nemlig en strategisk samarbeidsavtale (kalt SPA) høsten 2015.

Avtalen innebærer at de tre, sammen med DNV GL (tidl. Det Norske Veritas) har jobbet tett med prosjektet helt siden oppstarten. På den måten har leverandørene fått komme til helt fra starten og fått komme med sine ideer og innspill, fremfor at Centrica kom med en ferdig liste med krav og spesifikasjoner.

Dette mener Centrica har redusert kostnadene på Oda-utbyggingen betraktelig, og investeringsrammen på 5,4 milliarder har blitt redusert med over 40 prosent fra det opprinnelige anslaget.

– Vårt strategiske partnerskap med Centrica gjør det mulig for partene å jobbe tett sammen for å optimalisere prosjektleveransen. Denne kontraktstildelingen viser at denne måten å jobbe med kundene på gir kostnadseffektive og gode tekniske løsninger, med raskere leveranse av prosjektene, sier Phil Simons, direktør for Nordsjøen og Canada i Subsea 7, i en børsmelding.

Maersk-rigg på lån

Det er Maersk Interceptor-riggen som skal bore de to produksjonsbrønnene og den ene injeksjonsbrønnen på Oda-feltet.

Denne riggen er for tiden på en langtidskontrakt med Aker BP, som altså er medeier på Centricas nye felt og operatør på Ula-feltet som skal ta imot oljen fra Oda. Nå har Centrica på vegne av Oda-prosjektet inngått en kontrakt om videreleie av riggen.

– Det er betryggende å ha Maersk Drilling og en svært moderne rigg med på laget. Maersk har tidligere boret både lete- og avgrensningsbrønnene på Oda-feltet, har solid erfaring fra norsk sokkel og vil kunne levere brønnene sikkert og effektivt, sier Omre.

Boringen på Oda-feltet er planlagt å starte i 2018. I avtalen inngår det også en opsjon på boring av letebrønner på Centricas Cassidy-prospekt i nærheten av Oda.

Slik vil subsea-feltet Oda se ut når det skal stå klart i 2019. Feltet skal kobles til plattformen på Ula-feltet (i bakgrunnen).
Slik vil subsea-feltet Oda se ut når det skal stå klart i 2019. Feltet skal kobles til plattformen på Ula-feltet (i bakgrunnen).
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå