IEA: Opec-land har skrudd på oljekranen

Den globale oljeproduksjonen stiger, viser fersk rapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA). Også Opec-landenes produksjon økte.


<p>IEA lanserte torsdag sin månedsrapport som ser på forventningene i oljemarkedet. </p>

IEA lanserte torsdag sin månedsrapport som ser på forventningene i oljemarkedet. 

I juni økte Opecs oljeproduksjon med 340.000 fat per dag, til 32,6 millioner fat om dagen. Ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA) er det det høyeste nivået siden Opecs kuttavtale trådte i kraft.

Energibyrået venter at Opec skrur opp produksjonen ytterligere gjennom 2017 og mener oljekartellet vil nå 33,6 millioner fat olje om dagen – en økning på 1 million fat per dag fra nivået i juni.

I rapporten antyder IEA at enkelte Opec-land har åpnet oljekranene. Nigeria og Libya har vært unntatt oljekuttene grunnet innenrikspolitiske problemer, men rapporten viser at også Saudi-Arabia har begynt å produsere mer olje.  

Lite utslag i oljeprisen

I rapporten understreket IEA at oljeprisen er på samme nivå som da Opec ble enige om å kutte oljeproduksjonen i november i fjor.

Oljeprisen handles for rundt 47,50 dollar fatet i skrivende stund. Det var lite utslag i prisen da rapporten ble lansert klokken ti torsdag. 

Totalt økte oljeproduksjonen i det globale oljemarkedet med 1,2 millioner fat per dag til 97,46 millioner fat.

Venter økt etterspørsel

IEA venter at oljeetterspørselen vil stige til 98 millioner fat per dag i år, det en økning på 1,4 millioner fat dagen sammenlignet med tidligere anslag.

Til neste år ventes en etterspørselsvekst på enda 1,4 millioner fat per dag, til 99,4 millioner fat per dag.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå