– Hjelper ikke å ha kuttene på papir hvis de ikke gjennomføres

Opec økte oljeproduksjonen sin opp til 32,6 millioner fat per dag i juni, det høyeste nivået etter at kuttavtalen trådte i kraft.


<p><b>HØYESTE NIVÅ:</b> Opec økte sin oljeproduksjon til høyeste nivå i 2017 og etter at kuttavtalen ble innført i november. Det er uventet at Opec kutter mindre enn lovet, sier sjefanalytiker Thina Saltvedt i Nordea.</p>

HØYESTE NIVÅ: Opec økte sin oljeproduksjon til høyeste nivå i 2017 og etter at kuttavtalen ble innført i november. Det er uventet at Opec kutter mindre enn lovet, sier sjefanalytiker Thina Saltvedt i Nordea.

Dette kommer fram i månedsrapporten til Det Internasjonale Energibyrået (IEA), som ble lagt frem torsdag formiddag.

Rapporten viser også at den globale oljeproduksjonen steg i juni. Den totale produksjonen av olje økte til 97,46 millioner fat per dag i juni, en økning på 1,2 millioner fat per dag i forhold til samme tid i fjor.

– IEA-rapporten er i tråd med de tidligere rapportene fra det amerikanske energidepartementet og Opec. Samlet sett er ikke resultatet uventet, og det har vært lite reaksjoner i markedet, sier Thina Saltvedt, sjefanalytiker i Nordea til E24.

Uventet Opec-økning

 <p>Thina Saltvedt, sjefanalytiker i Nordea.</p>

Thina Saltvedt, sjefanalytiker i Nordea.

Opec økte oljeproduksjonen med 340.000 fat per dag i juni, opp til 32, 6 millioner fat per dag. Foruten å være det høyeste nivået i 2017, er dette også toppnivået etter at Opecs kuttavtale trådt i kraft i november.

– Det er uventet at Opec kutter mindre enn de lovet, som blir kommentert i IEAs rapport. Det er mer olje i markedet enn det skulle vært, og det blir interessant å se om det varer, sier Saltvedt.

Rapporten viser også at Libya og Nigeria har hatt stor økning i oljeproduksjonen sin, og de må kanskje trekkes inn i kuttavtalen, ifølge Saltvedt.

Lite endret oljepris

Siden mye av det som kom fram i torsdagens IEA-rapport var som forventet, har det vært lite endringer i oljeprisen.

– Første sjokk er allerede absorbert av markedet. Oljeprisen har hatt liten bevegelse, nesten ingen, foruten et lite fall like før rapporten ble offentliggjort, sier Saltvedt.

Sjefanalytikeren legger imidlertid til at det er en usikkerhet om markedet klarer å balansere seg i løpet av de neste kvartalene.

– Russland kommenterte torsdag at kuttavtalen kanskje må forlenges, men det hjelper ikke med å ha kuttene på papir hvis de ikke gjennomføres i praksis, sier Saltvedt.

Spennende møte i Russland

Det som blir neste spenningstopp er møtet mellom landene som er med i kuttavtalen både i og utenfor Opec, som går av stabelen i Russland fra 22. til 24. juli.

– Det blir spennende å se om det kommer ny kuttavtale i løpet av dette møtet. Det pleier ikke å skje på slike møter, men hvem vet, det kan komme overraskelser, sier Saltvedt.

I IEAs månedlige rapport i juni kom det fram at oljebehovet bikker trolig noe opp neste år, til rekordhøye 99,3 millioner fat per dag, samt at produksjonen skal vokse enda mer.  Både Opec-landene og landene utenfor Opec økte sin produksjon i mai.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå