Emiratene: – Uansvarlig oljeproduksjon utenfor Opec

Enkelte oljeproduserende land utenfor Opec har en uansvarlig høy produksjon, mener De forente arabiske emirater.

<p><b>VIL IKKE KUTTE:</b> Energiminister Suhail al-Mazrouei i De forente arabiske emirater sier han ikke vil kutte oljeproduksjonen.</p>

VIL IKKE KUTTE: Energiminister Suhail al-Mazrouei i De forente arabiske emirater sier han ikke vil kutte oljeproduksjonen.

Dette er en av hovedårsakene til den fallende oljeprisen, ifølge Emiratenes oljeminister Suhail al-Mazrouei.

Al-Mazrouei sa ikke hvilke land det er han mener opptrer uansvarlig.

Både al-Mazrouei og Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi avviste søndag at Opec vil kutte produksjonen for å få prisen opp igjen.

– Hvis land utenfor Opec ønsker å kutte produksjonen, så er de velkomne til å gjøre det. Vi kommer ikke til å kutte, sa al-Naimi under en energikonferanse i De forente arabiske emirater.

Kuwaits oljeminister Ali al-Omair, som også deltok på konferansen, sa det ikke er aktuelt å kalle sammen til krisemøte i Opec før sommeren.

Prisfall

Uttalelsene har ikke påvirket oljeprisen i negativ grad. Mandag morgen er prisen på nordsjøolje opp nesten én prosent til 62,23 dollar per fat og prisen på amerikansk lettolje (WTI) er opp 0,75 prosent til 57,92 dollar.

Oppgangen kommer imidlertid fra lave nivåer.

Brentprisen har siden i sommer falt fra nivåer godt over 100 dollar, og den negative utviklingen skjøt fart da det ble kjent at Opec ikke grep inn for å stabilisere markedet i november.

Dermed er markedet overlatt til seg selv, og i en situasjon med ubalanse grunnet blant annet lavere etterspørselsvekst og økt amerikansk energiproduksjon har prisene falt.

- Andre må kutte

Det har blitt spekulert i om Opec vil komme til å møtes igjen på nyåret, da flere av medlemslandene trenger en høyere oljepris for å få sine budsjetter til å gå opp.

Den uavhengige oljeanalytikeren Kamel Al-Harami tror imidlertid ikke dette vil skje.

- Vi har lavkostnadsolje, men vi kan fremdeles ikke balansere våre budsjetter. Men det er en linje i sanden. Denne gangen må ikke-Opec-land redusere produksjonen for å støtte markedet, sier han, ifølge nyhetsbyrået Dow Jones.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå