- Én oljehandel senket dansk shippinggigant

Det gikk helt ut av kontroll, forteller kilder til danske medier om oljeinvesteringene til Danmarks tredje største selskap.

<p><b>OLJEPROBLEMER</b>: én dårlig oljehandel kan ha ført shippinggiganten OW Bunker i kne. Bildet er av et av selskapets skip i Danmark.</p>

OLJEPROBLEMER: én dårlig oljehandel kan ha ført shippinggiganten OW Bunker i kne. Bildet er av et av selskapets skip i Danmark.

I forrige uke sprakk nyheten om at Danmarks tredje største børsnoterte selskap, OW Bunker, begjærte seg selv konkurs.

Selskapet skal ha tapt totalt 1,6 milliarder danske kroner i løpet av kort tid. Frem til nå har ledelsen i selskapet vært tause om hva som faktisk førte til milliardtapet, men flere danske medier har fått bekreftet at selskapet tapte om lag 700 millioner danske kroner på gigantisk svindel i Dynamic Oil Trading, ett av datterselskapene i Singapore.

Nå melder kilder som er kjent med saken at tapene også skjedde som følge av at selskapet satset hardt på en oljekontrakter på London-børsen - ICE Gasoil - en type drivstoff skip bruker, skriver Ekstrabladet.

OW Bunker skal ha satset store penger på at prisen på selskapet skulle stige, men i stedet falt aksjeprisene og den danske shippinggiganten mistet størsteparten av investeringen.

- Posisjonen endte opp med å være på over en million tonn. Når prisen falt en dollar gav det et tap på over en million dollar. Det økte raskt, sier kilden til Børsen. 

Ifølge kilden skal det ha vært denne handelen som til slutt førte til OW Bunkers pengetap.

Ville ikke redde

OW Bunker ble børsnotert i vår, noe som ga selskapet en inntekt på opp mot tre milliarder danske kroner, og var regnet som en suksess.

Siden da har selskapet blitt nedjustert to ganger, OW Bunker begjærte fredag seg selv konkurs.

I løpet av helgen melder flere danske medier at bankene bak børsnoteringen skal ha bedt investorene redde selskapet, men kapitalfondet Altor, som er selskapets største eier, sa at de ikke ønsker å spytte inn mer penger i det kriserammede selskapet.

Det melder kilder som er kjent med saken til nettavisen Finans.

- Vi har hele tiden hatt et ønske om å redde selskapet, men på linje med selskapets ledelse mente vi det ikke lenger var mulig å komme frem til en holdbar løsning da det hadde skjedd for store skader, og en ikke lenger hadde tro på å kunne skape et bæredyktig konsern, sier partner Søren Johansen i Altor til nettavisen. 

Umulig å forutse

Hovedbankene bak børsnoteringen av OW Bunker var Nordea, Carnegie og amerikanske Morgan Stanley, ifølge Business.dk

De siste dagene har det foregått harde forhandlinger mellom bankene og Altor om å redde shippingselskapet, opplyser kilder til Berlingske.

Ifølge kilden hadde Nordea fredag utredet en redningsplan som ble godt mottatt av de andre bankene, men falt som følge av Altors manglende investeringsvilje, skriver avisen.

Senest i slutten av oktober la Nordea ut en kjøpsanbefaling for OW Bunker, men torsdag trakk de anbefalingen.

– Ingen kan forutse enkeltbedragere. Ingen kunne forutse at selskapet ville bli rammet av et slikt tap etter børsnoteringen, sier Stephan Gisler-Solvant, talsmann for Nordea i København.

OW Bunker omsatte i fjor for 17 milliarder dollar og har til sammen 600 ansatte i 29 land. Selskapet har en flåte på 30 fartøy.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå