Equinor vil bygge verdens største flytende havvindpark

Equinor, i samarbeid med to koreanske partnere, vil bygge verdens største flytende havvindpark. 

Equinor, Korea National Oil (KNOC) og det koreanske kraftsselskapet Korea East-West Power (EWP) har etablert et konsortium til å utvikle det flytende havvindprosjektet Donghae 1 utenfor Ulsan i Sør-Korea, skriver Equinor i en melding torsdag.

– Dersom vi lykkes med å realisere prosjektet, vil det flytende havvindprosjektet Donghae bli verdens største flytende havvindpark, over dobbelt så stort som Hywind Tampen-prosjektet på norsk sokkel, sier Stephen Bull, direktør for vindkraft og karbonfangst i Nye energiløsninger, i pressemeldingen. 

Hywind Tampen i Nordsjøen skal etter planen installere elleve vindmøller med 8 megawatt-turbiner, og delelektrifisere inntil fem installasjoner på sokkelen, ifølge Sysla

Les også: Equinor vurderer havvindinvesteringer på 8,4 milliarder utenfor Kanariøyene

Mulig produksjon i 2024

Konsortiumet begynner nå utviklingen av en flytende vindpark på 200 megawatt i nærheten av Donghae naturgassfelt, som opereres av KNOC utenfor Sør-Koreas østkyst.

Byggingen kan begynne i 2022, med mulig elektrisitetsproduksjon i 2024, ifølge meldingen.

– Et flytende havvindprosjekt på denne størrelsen kan bidra til å gjøre flytende havvind enda mer konkurransedyktig i fremtiden, sier Bull. Han legger til at Equinor er «svært fornøyd» med å være en del av partnerskapet.

Donghae 1 vil etter planen bli den første flytende havvindparken i Asia. 

Sør-Korea har et mål om å bygge 49 gigawatt fornybar produksjonskapasitet innen 2030, der solceller står for 31 gigawatt og vindkraft 16 gigawatt. 

Landet ønsker å omlegge energimiksen fra kjernekraft og kull til fornybar energi. 

Les også: Equinors flytende vindpark leverer over all forventning: – En kjempesuksess

Inngikk avtale i februar

I februar i år kom det frem i en pressemelding at Equinor og KNOC hadde inngått en intensjonsavtale for sammen å undersøke muligheter for utvikling av kommersiell flytende havvind i Sør-Korea.

– Sør-Korea har stort potensial og tilbyr attraktive muligheter innen havvind. Vi er glade for å inngå en intensjonsavtale med KNOC for å styrke samarbeidet vårt. Vi ser fram til å vurdere hvordan vi kan utvide porteføljen vår ytterlige innenfor havvind og bidra til å utvikle fornybar energi i Sør-Korea, sa Bull da det ble kjent.

KNOC er heleid av den sørkoreanske stat. Selskapet satser på å utvikle et flytende havvindprosjekt på 200 MW ved sin eksisterende Donghae-plattform 58 kilometer utenfor kysten av Ulsan.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå