- De virker desperate på å kutte

Statoil har på få måneder lagt fire rigger i opplag, men det betyr fint lite for selskapets resultater mener analytiker.

<p><b>OVERRASKET:</b> John Olaisen, leder av ABG Sundal Colliers analyseteam på olje og oljeservice, er overrasket over kuttene til Statoil. Han tror ikke gevinsten i regnskapet blir noe særlig.<br/></p>

OVERRASKET: John Olaisen, leder av ABG Sundal Colliers analyseteam på olje og oljeservice, er overrasket over kuttene til Statoil. Han tror ikke gevinsten i regnskapet blir noe særlig.

Rettelse: Statoil har i løpet av dagen oppdatert sin pressemelding. Selskapet har nå 13 rigger i drift på norsk sokkel, ikke 15 som selskapet tidligere opplyste. Saken er korrigert.

For tredje gang siden starten av juli varslet Statoil torsdag at de legger flere rigger i opplag. Nå er det riggene Transocean Spitsbergen og Songa Trym som skal ut i løpet av november.

Dermed er antallet rigger som oljeselskapet har i drift kuttet med over 20 prosent, fra 17 til 13 rigger. John G. Olaisen, leder for analyseteamet for olje og oljeservice til ABG Sundal Collier er svært overrasket over kuttet:

- Ja, det synes jeg. Spørsmålet er om de er helt desperate på å kutte eller om de bare er dårlige til å planlegge. Så dårlige er de ikke til å planlegge, så de virker desperate på å kutte, sier Olaisen til E24.

Transocean Spitsbergen skal ifølge Statoil har boret syv brønner i Barentshavet 40 prosent raskere enn bransjegjennomsnittet. Dermed klarte man å bore to brønner mer enn planlagt på den samme tiden.

- Skjer dette fordi de bare vil kutte, eller fordi boringen er så effektiv som de selv peker på?

- Jeg tror det er fordi de kutter utgiftene.

Statoil lanserte i februar en oppdatert strategi der de lovet å kutte kostnader og bli mer lønnsomme. Det har ført til at opp mot 1.900 stillinger kan bli kuttet. Tiltakene har spredt seg nedover i verdikjeden, og en rekke oljeserviceselskaper har også varslet kutt.

Tror ikke på noen gevinst

Den erfarne analytikeren i ABG tror de kortsiktige riggkuttene som nå gjøres har liten effekt for Statoils resultater:

- Ingenting. Leteboring utgjør én tredjedel av de totale kostnadene i kontanter, men med det lille de kutter her blir effekten på resultatet etter skatt liten, sier Olaisen.

- Hva slags andre effekter kan vi se når de nå kutter?

- De indikerer jo at opplaget kan bli lenger, men jeg er jo overrasket over at det her kom i utgangspunktet, så vi får se.

Olaisen peker på at det er leting, seismikkinhenting og lignende kostnader som kan kuttes på kort sikt.

- Det blir spennende å se hva som skjer neste år, for da har de sagt at de skal bore like mange letebrønner som i år, sier Olaisen.

Statoil borer 20 til 25 letebrønner i år og har planlagt like mange neste år. John Olaisen skjønner ikke hvorfor ikke Statoil bare setter i gang på neste års leting, når de uansett har ledig kapasitet.

- Jeg synes det er rart at de ikke bare starter på det de har planlagt for neste år nå.

Pessimistisk

- Det er bare nok et tegn på overkapasiteten i riggmarkedet. Vi er veldig negative til riggmarkedet nå, vi ser en betydelig overkapasitet der, sier rigganalytiker i Carnegie, Johan Strøm, til E24.

Songa her per nå tre rigger på kontrakt med Statoil, Delta, Trym og Dee, og alle de tre riggene har kontrakter utløper i 2016.

- Dette skaper jo naturlig nok usikkerhet rundt hva som skjer rundt disse eldre riggene videre.

Songa-aksjen har rast torsdag, og er ned nesten ni prosent like før lunsjtider. Statoil er på sin side opp nesten opp 0,8 prosent.

- Hvor lenge tror du situasjonen med overkapasitet i riggmarkedet vil fortsette, og hva skal til for å få det i balanse?

- Haha, det er «the million dollar question», jeg tror jeg skal avstå fra å kommentere det til jeg har noen klar mening om det.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå