Ber oljeselskapene ta miljø og klima på alvor

Konsernsjefen er bekymret for å miste tillit fra folk og investorer om ikke bransjen tar grep.


<p><b>KRITISK:</b> Equinor-sjef Eldar Sætre vil ha industrien med seg på miljødugnad</p>

KRITISK: Equinor-sjef Eldar Sætre vil ha industrien med seg på miljødugnad

Olje- og gassektoren «står overfor en tillitskrise».

Det var den klare meldingen fra Equinors konsernsjef, Eldar Sætre, under industrikonferansen Ceraweek i Houston mandag.

Under sin presentasjon sa Sætre at bransjen i større grad enn tidligere møter mangel på tillit i takt med økende klimabekymringer verden over, skriver Houston Chronicle.

– Kollektivt gjør vi ikke nok, sa Sætre ifølge avisen, med henvisning til industrien som helhet, samtidig som han gjorde det klart at miljøutfordringer er en reell trussel, med mindre selskapene arbeider proaktivt med drastisk å redusere utslipp og forurensning.

– Fornektelse i styrerom

I et intervju med The Wall Street Journal sier Sætre at endringene må drives av industrien, slik at de blir en del av løsningen, og ikke må dras inn i en lavkarbon-fremtid.

Ifølge avisen er det ventet at Sætre får støtte fra konsernsjef i BP, Bob Dudley, når han skal tale tirsdag kveld.

Sætre sier det allerede er gode initiativer til endring på gang, men samtidig påpeker nordmannen at det definitivt eksisterer både fornektelse innenfor enkelte selskaper og i noen styrerom, så vel som uvitenhet og en motvillighet til å handle.

I tillegg til dette bebreidet Sætre en generell mangel på hjelp fra myndigheter, når det ville vært hensiktsmessig om land satte konkrete utslippsmål, og tilhørende incentiver for å sikre at målene blir nådd. 

– Politikken blir enda mer kortsiktig, og styres i stadig større grad av populisme, sa Sætre. 

Økende press på industrien

Mange olje- og gasselskaper har blitt straffet av investorer de siste årene, og energiaksjer utgjorde ved utgangen av fjoråret mindre enn 6 prosent av S & P 500-indeksen, sammenlignet med omtrent 15 prosent for ti år siden, skriver The Wall Street Journal.

Store kurssvingninger og varierende prestasjoner, spesielt innenfor amerikansk skiferolje, har presset flere aksjonærer ut av sektoren, ifølge avisen.

Effekten av det økende politiske presset på industrien har blitt tydeligere i år. Noe vi blant annet så fredag i forrige uke, da den norske regjeringen gjorde det klart at Oljefondet bør selge enkelte av oljeaksjene i porteføljen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå