Investerer 2,3 milliarder i Gullfaks

Equinor og partnerne setter nå i gang et nytt milliardprosjekt for å tyne mer olje ut av gigantfeltet Gullfaks.

Illustrasjon av Gullfaks-feltet
Illustrasjon av Gullfaks-feltet

SANDEFJORD (E24): Konserndirektør og sjef for norsk sokkel i Equinor, Arne Sigve Nylund, hadde en nyhet å komme med fra talerstolen på Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord tirsdag.

Selskapet og partnerne Petoro og OMV har nemlig besluttet å investere 2,3 milliarder kroner for å hente opp rundt 17 millioner fat oljeekvivalenter til fra Gullfaks-feltet.

Nylund overleverte søknaden til olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg under konferansen.

– At disse formasjonene som før har vært en utfordring nå gir god produksjon med balansepris under 30 dollar fatet, kaller jeg en pen oljebonus fra Gullfaks, sier Arne Sigve Nylund, Equinors konserndirektør for utvikling og produksjon norsk sokkel.

Oljedirektoratet skriver i en uttalelse at de mener prosjektet er et godt bidrag til økt utvinning på Gullfaks.

Planen innebærer boringen av syv nye brønner i en kalkformasjon i det som kalles Shetlandgruppen.

– Vi har som ambisjon å opprettholde lønnsom produksjonen fra norsk sokkel i flere tiår. Et stort bidrag skal komme fra brønner som kan bores billig og raskt nær eksisterende infrastruktur, sier Nylund.

Ifølge Equinor har det vært utfordrende å bore i kalkreservoaret på Gullfaks. Etter en brønntest i 2012 påviste man imidlertid at det var mulig å få til en god oljeproduksjon.

– Gullfaks-partnerne har derfor investert over en milliard kroner i produksjonsbrønner i denne formasjonen siden 2013, som så langt har gitt over seks millioner fat olje fra Shetland/Lista fase 1, skriver Equinor.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå