Equinor-sjefen om resultatbommen: – Mister fem dager med 85 dollar fatet

Én viktig årsak til at Equinor leverte svakere tall enn ventet i fjerde kvartal var den bratte nedgangen i oljeprisen, sier konsernsjef Eldar Sætre.


<p><b>LAVERE PRIS:</b> Equinor selger oljen sin med noe forsinkelse, og det ga lavere priser enn ventet i et kvartal hvor prisen falt kraftig fra 86 dollar i starten av oktober til 54 dollar fatet ved årsslutt. Her intervjues konsernsjef Eldar Sætre på kapitalmarkedsdagen i London onsdag.</p>

LAVERE PRIS: Equinor selger oljen sin med noe forsinkelse, og det ga lavere priser enn ventet i et kvartal hvor prisen falt kraftig fra 86 dollar i starten av oktober til 54 dollar fatet ved årsslutt. Her intervjues konsernsjef Eldar Sætre på kapitalmarkedsdagen i London onsdag.

LONDON (E24): Det bratte fallet i oljeprisen gjennom fjerde kvartal bidro til at Equinor oppnådde svakere priser for oljen sin enn analytikerne hadde ventet.

Det bidro til at selskapets fjerde kvartal ble svakere enn ventet, med et justert resultat på 4,4 milliarder dollar. Analytikerne hadde ventet drøye 4,8 milliarder dollar.

Slik forklarer konsernsjef Eldar Sætre «bommen» for selskapet, som sendte aksjen ned drøye 2,7 prosent i morgentimene onsdag:

– Når vi selger, så bruker vi ikke dagens pris for den dagen vi signerer kontrakten, men priser fem dager frem i tid. Det er ganske vanlig i bransjen, sier Sætre.

Det betyr at selskapet gikk glipp av fem dager med høy oljepris i starten av kvartalet, og la til fem dager med lav oljepris på slutten av kvartalet. Oljeprisen falt fra 86 dollar fatet i starten av fjerde kvartal til 54 dollar ved årsslutt.

Les også: (+) De ti mest spennende leteprosjektene på norsk sokkel i 2019

– Det betyr at vi mister fem dager med 85 dollar fatet. Så kan du regne selv, når du i stedet får inn fem dager med rundt 54 dollar fatet. Fem dager med en forskjell på rundt 30 dollar, det utgjør faktisk en hel del, sier Sætre.

– Du ble straffet av fallende oljepris?

– På en måte. Men dette er ting vi får igjen. Vi må se litt på linjene her, sier han.

Les mer:

Høyere boreaktivitet

En annen grunn til at resultatet ble svakere enn mange ventet er ifølge Equinor-sjefen at boreaktiviteten var høyere enn tidligere i kvartalet.

– Vi borer mer, rett og slett. Det er 100 til 150 millioner høyere enn det vi har ligget på, og vi guider ikke på kvartaler. Så det har nok markedet helt sikkert ikke fanget opp, sier Sætre.

En tredje årsak til at resultatet ble noe svakere enn mange analytikere hadde ventet er lavere marginer på raffinering av olje og på selskapets handelsvirksomhet.

– Så har vi noe svakere produkthandel, sier Sætre.

Dette fikk de for oljen

Mens snittprisen for nordsjøoljen Brent i fjerde kvartal var 67,8 dollar fatet, fikk Equinor 59,8 dollar fatet for oljen selskapet produserte på norsk sokkel, som er en økning fra 57,2 dollar fatet i samme periode året før.

Analytikerne hadde forventet at Equinor fikk betalt rundt 62,7 dollar fatet i snitt for oljen fra norsk sokkel i kvartalet.

Les også: (+) Dette er de «nye» oljejegerne på norsk sokkel

– Når Brent faller fra 85 dollar til 50 dollar fatet har det en effekt (vi så samme effekt i 2014), skriver Fearnley Securities-analytiker Trond Omdal i et notat.

– Det at det flere laster sendes av gårde mot slutten av hver måned, særlig i desember, økte den effekten, skriver Omdal.

Sterkere gasspris

Equinor fikk 58,1 dollar fatet i snitt for den internasjonale oljeproduksjonen sin i kvartalet, sammenlignet med 54,4 dollar fatet året før. Selskapet var ventet å få 58,7 dollar fatet for sin internasjonale produksjon.

Selskapet melder om 22 prosent oppgang i oppnådd gasspris i Europa i fjerde kvartal fra året før. Equinor fikk 7,67 dollar per million britiske varmeenhet for gassen selskapet solgte i Europa.

Oppnådd gasspris i USA steg 42 prosent til 3,58 dollar per MMBtu.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå