– Historisk signaleffekt

Statoils navnebytte er viktig for både miljøet og Norge, mener Zero. Nå knytter Bellona skyhøye forventninger til oljekjempens fornybarsatsing.


<p><b>FORNØYD MED NYTT NAVN:</b> Og Statoil-sjef Eldar Sætre møter begeistring fra miljøorganisasjoner.</p>

FORNØYD MED NYTT NAVN: Og Statoil-sjef Eldar Sætre møter begeistring fra miljøorganisasjoner.

– Signaleffekten av at Statoil skifter navn er historisk. Å gå bort fra "oil" i navnet signaliserer at de forlater tanken om at olje for alltid vil være kjernevirksomheten, sier leder Marius Holm i miljøstiftelsen ZERO til E24.

Styret i Statoil har foreslått at energikjempen bytter navn til Equinor. Navneendringen fremmes til Statoils generalforsamling 15. mai.

Olje- og energiminister Terje Søviknes har allerede fastslått overfor E24 at Statoil har regjeringens «fulle støtte», og at den norske stat vil stemme ja til navnebyttet.

– Bra for klima og Norge

– Navneskiftet signaliserer at de tar inn over seg endringene som skjer i verdens energimarkeder, og at vekst innenfor andre, fornybare energikilder er avgjørende for selskapets langsiktige overlevelse. Det er bra både for klima og AS Norge, sier Holm.

– Men det er altså et navnebytte; tror du Statoils virksomhetsstrategi endres nevneverdig med dette?

– Nei, ikke over natten. Men de bygger seg jevnt og trutt opp i fornybar energi, og ønsker tydelig å signalisere at de er et energiselskap med bred portefølje, svarer miljøtoppen.

– Enorme forventninger

– Dette er en merkedag som skaper enorme forventninger, sier Bellonas fagsjef Runa Haug Khoury i en kommentar til E24.

– Vi forventer å se andelen investeringer i nye energiløsninger fra Equinor langt over dagens ambisjon i gamle Statoil, fortsetter hun.

Selv mener Statoil at de er på god vei. Selskapet viser til at de er i ferd med å sikre seg en solid posisjon innen lønnsom fornybar energi, og anslår at 15–20 prosent av de totale investeringene vil gå til nye energiløsninger innen 2030.

Statoil: – Vår strategi ligger fast

– Den største omleggingen av energisystemene i moderne tid er i gang, og vi vil være en pådriver for denne utviklingen, sier Statoil-styreleder Jon Erik Reinhardsen i en uttalelse torsdag.

– Vår strategi ligger fast, og navnet Equinor reflekterer endringer som allerede er igangsatt. Navnet understøtter strategien vi la frem i fjor for sikker drift, høy verdiskaping og lave utslipp, fortsetter han.

Navnet kombinerer «nor» med «equi», som er starten på engelske ord som «equal», «equality» og «equilibrium».

– Navnet Equinor beskriver vår opprinnelse, våre verdier og hva vi vil være i fremtiden, oppsummerer Statoil-sjefen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå