Mongstad oppgraderes for en halv milliard

Statoil bruker nesten 500 millioner kroner på å oppgradere anlegget på Mongstad, som skal ta imot olje fra Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.


<p><b>OPPGRADERES:</b> Oljeraffineriet på Mongstad i Nordhordland rustes opp for 500 millioner kroner.</p>

OPPGRADERES: Oljeraffineriet på Mongstad i Nordhordland rustes opp for 500 millioner kroner.

Etter planen skal Sverdrup-oljen begynne å strømme inn til land i oktober neste år, og det skal den fortsette med i 50 år, melder NRK. Verdien vil være på 300–400 millioner kroner dagen, og det er bygget en 780 meter lang rørtunnel for å håndtere oljen.

– Dette har aldri vært gjort tidligere, sa prosjektleder for ilandføringen, Arne Ingvar Helland, da han viste mediene rundt på Mongstad.

Gjennomslaget for tunnelen kom i romjulen og gjør at oljen kan føres i land uten å bruke skip og uten å rasere store landområder.

– Det er vanskelig å anslå det i tall, men vi snakker om besparelser i hundremillionersklassen, forteller prosjektleder Helland. Han sier kapasiteten ligger på 600.000 fat i døgnet når den nye ledningen blir tatt i bruk.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå