– En gledens dag

Regjeringen har fredag vedtatt utbyggingen av andre fase av gigantfeltet Johan Sverdrup. Nå sendes saken til Stortinget for behandling og vedtak.


<p> 3D-illustrasjon av Johan Sverdrup-plattformen fase 2. Den første fasen inneholder fire plattformer, mens den andre fasen vil legge ytterligere en plattform til feltsenteret.</p>

 3D-illustrasjon av Johan Sverdrup-plattformen fase 2. Den første fasen inneholder fire plattformer, mens den andre fasen vil legge ytterligere en plattform til feltsenteret.

– Dette er en gledens dag. Dette vil få store positive konsekvenser for Norge. 42 milliarder kroner skal investeres i andre byggetrinn og Sverdrup vil skape 150.000 årsverk for det norske arbeidsmarkedet i perioden 2015–2025. Og ikke minst; det vil gi den norske stat skatteinntekter fra oljeselskapene som driver feltet på totalt 900 milliarder kroner.

Det sier energipolitisk talsmann Terje Halleland i Frp i en kommentar i forbindelse med at regjeringen nå oversender en ny proposisjon om Johan Sverdrup-feltet og områdeløsningen for kraft til Utsirahøyden.

Områdeløsningen skal sikre at feltene Johan Sverdrup, Gina Krog, Ivar Aasen og Edvard Grieg kobles til landstrøm, som leveres i sjøkabel fra land og ut til Sverdrup. Ifølge Olje- og energidepartementet innebærer totalløsningen med kraft fra land investeringer på rundt 14 milliarder kroner.

Johan Sverdrup-utbyggingen er bare en av flere nyheter som har kommet fredag: Lundin Norway vil helelektrifisere Edvard Grieg: Anbefaler elektrokjele | Regjeringen vil utsette oljeterminalen i Finnmark

– Sverdrup-feltet er et industrielt eventyr i særklasse. Andre byggetrinn er et viktig skritt for å utnytte ressursene i feltet optimalt, til glede for skattebetalerne, ansatte og selskapene som får viktige oppdrag i utbygging og drift. Samtidig vil feltet produsere med svært lave utslipp, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg, i en uttalelse.

Total investering: 127 mrd.

Det var i august at Equinor formelt overleverte utbyggingsplanen for andre fase av Johan Sverdrup til norske myndigheter. Der kom det frem at prislappen er redusert fra 45 til 41 milliarder og at man oppjusterer ressursestimatet fra et anslag på 2,1-3,1 milliarder fat til 2,2-3,2 milliarder fat.

Den samlede utbyggingen av hele Johan Sverdrup-feltet er dermed estimert til rundt 127 milliarder kroner, hvis man også inkluderer første fase.

Les mer om Sverdrup fase 2: Kutter prisen og øker ressursestimatet

 <p> Terje Halleland (Frp)</p>

 Terje Halleland (Frp)

Det var oljeselskapet Lundin Norway (en del av Lundin Petroleum) som i sin tid fant Johan Sverdrup-feltet, etter at de i 2007 hadde funnet Edvard Grieg-feltet i samme område, kalt Utsirahøyden.

Lundin var da et ferskt oljeselskap på norsk sokkel, bestående av en rekke veteraner fra norsk sokkel. Terje Halleland mener at en skatteendring fra 2005 var svært viktig for at funnet ble gjort:

– Jeg mener at Sverdrup også viser hvilken suksess den norske leterefusjonsordningen har vært. Funnet av Sverdrup ble gjort i et modent område hvor letebrønner hadde gitt skuffende resultater siden 70-tallet. Hadde vi ikke stimulert selskapene til mer leting så hadde kanskje aldri Sverdrup blitt funnet. Jeg synes det derfor er svært beklagelige at flere partier nå trekker denne ordningen i tvil, sier Halleland.

–Sverdrup er et svært godt eksempel på hvor viktig petroleumsnæringen er for norske arbeidsplasser, den norske stats inntekter og til syvende og sist norsk velferd, fortsetter han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå