Sjtokman skrinlegges

Det russiske oljeselskapet Gazprom skrinlegger hele Sjtokman-utbyggingen.

<p><b>FOR DYRT:</b> Russiske Gazprom mener Sjtokman-prosjektet blir for dyrt og skrinlegger hele prosjektet. Her er Statoil-sjef Helge Lund avbildet sammen med Total-sjef Christophe de Margerie og Gazprom-sjef Alexei Miller under en pressekonferanse i Moskva i 2008. Da hadde de tre undertegnet avtalen om å forme utviklingsselskapet Shtokman Development.<br/></p>

FOR DYRT: Russiske Gazprom mener Sjtokman-prosjektet blir for dyrt og skrinlegger hele prosjektet. Her er Statoil-sjef Helge Lund avbildet sammen med Total-sjef Christophe de Margerie og Gazprom-sjef Alexei Miller under en pressekonferanse i Moskva i 2008. Da hadde de tre undertegnet avtalen om å forme utviklingsselskapet Shtokman Development.

Financial Times melder at det russiske statseide oljeselskapet Gazprom nå skrinlegger hele Sjtokman-prosjektet grunnet for høye kostnader.

- Alle partene har kommet til konklusjonen at kostnadene er for høye for å gå videre på nåværende tidspunkt. Vi samler inn nye data, vi har store gassreserver og vi bør derfor ikke ta noen forhastede beslutninger, sa Vsevolod Cherepanov, leder for Gazproms produksjonsdivisjon, ifølge den britiske avisen.

Gazprom har i partnerskap med Statoil og franske Total jobbet for å vurdere en utbygging av feltet.

Sjtokman er en av de største feltene på russisk sokkel og inneholder mer gass enn hele den norske kontinentalsokkelen.

- Fortsatt i dialog

Bård Glad Pedersen, informasjonssjef for Statoils internasjonale virksomhet, forteller til E24 at selskapet fortsatt er i dialog med Gazprom om utvikling av feltet.

<p><b>FORTSATT DIALOG:</b> Informasjonssjef for Statoils internasjonale virksomhet, Bård Glad Pedersen, sier at Statoil fortsatt er i dialog med Gazprom og at de tror det fortsatt er mulig å utvikle feltet.<br/></p>

FORTSATT DIALOG: Informasjonssjef for Statoils internasjonale virksomhet, Bård Glad Pedersen, sier at Statoil fortsatt er i dialog med Gazprom og at de tror det fortsatt er mulig å utvikle feltet.

Han ønsker ikke å kommentere om dagens nyhet fra Gazprom betyr at russerne legger drøftingene på hyllen.

- Vi har tidligere sagt at kostnadene har vært for høye og at lønnsomheten har vært for lav til at vi kunne gå videre. Derfor valgte vi ikke å fornye rammeavtalen vi hadde med Gazprom i sommer, sier Glad Pedersen til E24.

Les også: - Statoil gir opp Sjtokman-selskap

Informasjonssjefen forteller at Statoil fortsatt har tro på Sjtokman.

- Vi mener det fortsatt er mulig å utvikle feltet i fremtiden blant annet med ny teknologi, gitt at de økonomiske rammene kommer på plass, sier Glad Pedersen.

Talsmannen for Statoil forteller også at de har sett positive tegn vedrørende de regulatoriske og skattemessige utfordringene knyttet til oljevirksomhet i Russland.

- Russiske myndigheter har signalisert at de er villige til å tilpasse de fiskale rammene for å sikre utenlandsk tilstedeværelse, sier han.

Kan endre mening

Gazproms hovedtalsmann, Sergei Kupriyanov, sa til Financial Times at beslutningen kan bli vurdert på nytt «bare hvis markedssituasjonen endrer seg».

Både Sjtokman-utbyggingen og Gazprom har den siste tiden vært under stadig større press ettersom amerikanerne i bygger ut sin egen gassproduksjon gjennom felt med skifergass.

Les også: – Sjtokman vil bli bygd ut

Gassprisene på det internasjonale markedet har det siste året falt dramatisk.

Financial Times skriver at Gazprom også møter stadig større konkurranse på hjemmebane. Det uavhengige gasselskapet Novatek, som eies av en alliert av president Vladimir Putin, fikk nylig myndighetenes støtte til å utvikle Yamal-feltet for produksjon av flytende gass i Arktis.

- For komplisert til å være lønnsomt

Bellona-leder Frederic Hauge har tidligere uttalt seg svært kritisk til utbyggingen.

<p><b>KRITISK:</b> Beloona-leder Frederic Hauge mener olje- og gassutvinning i Arktis er for komplisert til å bli lønnsomt<br/></p>

KRITISK: Beloona-leder Frederic Hauge mener olje- og gassutvinning i Arktis er for komplisert til å bli lønnsomt

Kommunikasjonssjef i Belona, Magnus Borgenforteller i en e-post til E24 at nyheten er «på alles lepper» på oljekonferansen ONS i Stavanger onsdag ettermiddag.

Les også: BELLONA-HAUGE OM SJTOKMAN: - Statoil har vært naive

- Dette er hva Bellona har hevdet hele tiden. Det viser hvor teknisk komplisert det er å drive petroleumsvirksomhet i Arktis; så komplisert at det ikke blir lønnsomt, sier Frederic Hauge.

Han mener oljeindustrien «bedrar folk når de sier det er så enkelt å drive petroleumsvirksomhet i Arktis».

- Bellona er redd for at de høye kostnadene ved petroleumsproduksjon i Arktis vil føre til innsparing på sikkerhetsarbeidet og oljevernberedskapen, sier Hauge.

Statoil ute

I begynnelsen av august ble det kjent at Statoil hadde trukket seg ut av det felles utviklingsselskapet Shtokman Development AG, der Statoil eide 24 prosent.

Statoil sa da at de fortsatt var i dialog med russerne om videre samarbeid, men at det var visse problemer som måtte løses.

Blant de kravene Statoil stilte var at prosjektet i sin helhet måtte baseres på produksjon av flytende gass for å få ned kostnadene. I tillegg henviste Statoil til at lønnsomheten i prosjektet måtte bli bedre.
På forsiden nå