Statoil kjøper seg opp i Carcara-funnet

Oljegiganten blar opp 3,2 milliarder for å sikre seg en større eierandel i et av storfunnene i Brasil.


<p>Illustrasjonsbilde av en oljeplattform i Guanabara-bukten i Rio de Janeiro.</p>

Illustrasjonsbilde av en oljeplattform i Guanabara-bukten i Rio de Janeiro.

Statoil fortsetter sin brasilianske satsing med en ny avtale som innebærer at selskapet overtar QGEPs andel på 10 prosent i lisens BM-S-8 i Santos-bassenget utenfor kysten av Brasil. Oppkjøpet gjør at Statoils eierandel øker fra 66 til 76 prosent i lisensen.

Statoils blar opp til sammen 379 millioner dollar, ifølge meldingen fra selskapet. Dette tilsvarer 3,2 milliarder kroner med dagens kurs.

Lisensen ligger sør for Rio de Janeiro og inneholder en betydelig del av det såkalte Carcara-funnet med olje. Ifølge Statoil er det utvinnbare ressurser tilsvarende 700 millioner til 1,3 milliarder fat oljeekvivalenter i lisensen.

Statoil kjøpte seg opprinnelig inn i lisensen i 2016 for 2,5 milliarder dollar (16,5 milliarder kroner) i forbindelse med en større samarbeidsavtale som Statoil og Petrobras inngikk under oljemessen ONS i Stavanger. Da overtok Statoil også operatørskapet fra statskontrollerte Petrobras.

Ved å kjøpe seg ytterligere opp i lisensen mener Statoil at sjansen deres for å bli operatør for hele Carcara-funnet øker.

– Dette kjøpet er enda et uttrykk for vår tro på Brasil, som er et av Statoils kjerneområder. Det styrker også vår stilling i et funn i verdensklasse, som passer godt til vår kompetanse og kapasitet. Transaksjonen støtter vår strategi om å utnytte muligheter som har høy verdi og lave utslipp, sier Anders Opedal, tidligere konserndirektør for drift, som nå er Statoils landsjef i Brasil, i en uttalelse.

Statoil påpeker at halvparten av kjøpesummen betales når transaksjonen gjennomføres, mens resten gjennomføres når visse betingelser oppfylles.

– Disse er delvis knyttet til lisenstildelingen, men hovedsakelig til den fremtidige samordningen av Carcará-feltet, skriver Statoil.

Leter og utvinner

Statoil har allerede produksjon i Brasil i dag på Peregrino-feltet, som ligger i Campos-bassenget lenger nord for Santos.

Her produserer selskapet om lag 65.000 fat per dag for tiden, og det gjenstår mellom 300 og 500 millioner fat olje, ifølge selskapet. Samtidig pågår utbyggingen av Peregrino fase to, som inneholder ytterligere 225 millioner fat olje.

Statoil er operatør og eier 60 prosent av Peregrino. I tillegg eier de også 35 prosent av lisens BM-C-33 i Campos-bassenget, som de også er operatør for. Her vurderes det en utbygging av funnene Pão de Açúcar, Gavea og Seat som inneholder rundt én milliard fat.

På toppen av dette kommer altså lisens BM-S-8 som de nå har kjøpt seg opp i, og 10 leteblokker, hvorav Statoil er operatør for seks av dem.

Statoil øker eierandelen sin i Brasil-lisensen BM-S-8 fra 66 til 76 prosent. Lisensen inneholder en stor del av Carcara-funnet.
Statoil øker eierandelen sin i Brasil-lisensen BM-S-8 fra 66 til 76 prosent. Lisensen inneholder en stor del av Carcara-funnet.
Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå