– Brasil er et av markedene vi har størst tro på

Nedsalg og lav oljepris har gjort at Statoil fikk muligheten til å gjøre gigantkjøpet i Brasil, ifølge selskapets letesjef, Tim Dodson.<p><b>GOD TIMING:</b> Statoils konserndirektør for leting, Tim Dodson, sier selskapet har fulgt med på feltet i Brasil i flere år, og at timingen nå er spesielt god.</p>

GOD TIMING: Statoils konserndirektør for leting, Tim Dodson, sier selskapet har fulgt med på feltet i Brasil i flere år, og at timingen nå er spesielt god.

– Brasil er kanskje et av stedene i verden vi har størst tro på med tanke på olje- og ressurspotensialet, og dette er et funn i verdensklasse, sier Statoils konserndirektør for leting, Tim Dodson til E24.

Fredag morgen annonserte Statoil at de har inngått en avtale om at Statoil skal kjøpe Petrobras' eierandel på 66 prosent i det produktive Santos-bassenget utenfor kysten av Brasil.

Kjøpet omfatter en betydelig del av oljefunnet Carcará, et av de største funnene i verden de siste årene.

Nyheten kom dagen etter Statoil la frem et milliardunderskudd for andre kvartal. Selskapet annonserte blant annet at de nedjusterer prognosen for investeringer i 2015 fra 13 til 12 milliarder dollar.

Tilsvarende er prognosen for letekostnader redusert fra to milliarder dollar til 1,8 milliarder dollar.

Den samlende kjøpesummen er 2,5 milliarder dollar, tilsvarende nesten 21,4 milliarder norske kroner.

– Alt man kan ønske seg

Funnet Statoil nå har kjøpt eierandeler i, kan gi opp mot 1,3 milliarder fat oljeekvivalenter, ifølge Dodson.

– Det er ikke bare snakk om store volumer, men gode reservoaregenskaper og bra kvalitet på oljen. Man får alt man ønsker seg. Vi har fulgt med på feltet i mange år, og endelig bød muligheten seg, sier letesjefen.

Han beskriver timingen som spesielt god.

– Dette er motsyklisk, og viser at det finnes gode muligheter for oss som har finansiell styrke. Vi er nå på et nivå hvor oljeprisen er svært lav, noe som gjør kjøpemulighetene tilsvarende rimelig.

 <p>Analytiker Teodor Sveen Nilsen i Swedbank.</p>

Analytiker Teodor Sveen Nilsen i Swedbank.

– Det er helt i tråd med vår strategi for internasjonal virksomhet, som går ut på å bygge både i dybde og bredde.

Overrasket

Analytiker Teodor Sveen Nilsen i Swedbank hadde ikke ventet et så stort kjøp.

– Dette er et større kjøp enn de har gjort på veldig lenge. Det siste kjøpet på denne størrelsen var da de gikk inn i oljeforekomstene Bakken og Three Fork i USA i 2011. Statoil har alltid vært positive når det gjelder Brasil, men jeg ble overrasket over størrelsen på dette kjøpet, sier Nilsen til E24.

– Hvor avgjørende er Brasil for Statoil?

– De er ikke veldig viktige. Rundt to prosent av Statoils produksjon foregår i Brasil. De har mange ressurser der, men de er små sammenlignet med funnene hvor de går inn nå. Kjøpet vil gjøre Statoils butikk i Brasil mye større.

Rekke nedsalg

Statoil har de siste årene gjort en rekke nedsalg, både i Norge og utlandet, senest i Angola i juli. På den måten har selskapet frigjort milliarder til andre felt og formål, og samtidig redusert eierandelen i en rekke felt som krevde store investeringer i forhold til hva man kan vente å få ut av olje og gass.

– Markerer kjøpet i Brasil et skifte?

– Nei, egentlig ikke. Nedsalgene har vært bevisst og gir oss finansiell styrke til å kunne gjøre slike kjøp i verdensklasse.

Heller ikke Sveen Nilsen vil beskrive kjøpet som et skifte.

– Nei, dette alene er ikke nok til å si at det blir et skifte.

I mars i fjor uttalte Dodson at han mente det fantes store muligheter i markedet på grunn av den fallende oljeprisen, og at Statoil posisjonerte seg for å kunne ta mulighetene som oppsto.

– Er det kjøpers marked nå, slik du anslo det ville bli?

– Kjøpet i Brasil er beviset på at det finnes store muligheter der ute.

Ser risiko

Oljefunnet Carcará i Brasil er ifølge Rystad Energy avhengig av en oljepris på 70–80 dollar fatet om produksjonen skal lønne seg, skriver NTB.

Statoil vil ikke si noe om hvor oljeprisen må ligge for at funnet skal lønne seg, men Rystad Energy har gjort beregninger:

Saken fortsetter under annonsen.

– Hvis de utvinner 1.000 millioner fat oljeekvivalenter og utbygging starter i 2020, vil oljeprisen måtte ligge rundt 80 dollar fatet. Kommer de opp i øvre sjikt på 1.300 millioner fat, så er break-even i underkant av 70 dollar fatet, sier analytiker Audun Martinsen til NTB.

Martinsen påpeker at selv om oljeprisen er lav nå og fremtiden usikker, vil oljeprisen trolig være mye høyere i 2020:

– Faktisk godt over 80 dollar, etter det vi tror. Det er likevel en betydelig risiko her, lønnsomheten avhenger av oljepris og hvilke ressurser de får ut av feltet.

Ifølge Christian Yggeseth i Arctic Securities vil kjøpet øke gjeldsgraden med 1,5 prosentpoeng. Gjeldsgraden lå på 31,2 prosent ved utgangen av andre kvartal.

– Det er absolutt et spennende funn, og som Dodson sier kan det være fornuftig å kjøpe motsyklisk, men de betalte nok markedspris, sier Yggeseth til NTB.

Utforsker flere muligheter

Statoil og Petrobras diskuterer også et langsiktig strategisk samarbeid, konsentrert rundt Campos- og Espírito Santo-bassengene, samt nytt samarbeid innen gass- og teknologiprosjekter i Santos-bassenget.

– Dette kjøpet er svært betydelig i seg selv, og vi er veldig fornøyde. Vi har posisjonert oss bra for å sikre oss på hele feltet. Når det gjelder videre oppkjøpsmuligheter, så er vi på kontinuerlig utsikt, sier Donson.

Han ønsker ikke å gå ytterligere inn på detaljer rundt fremtidige potensielle kjøp.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) er begeistret over kjøpet. 

– Brasil har vært et satsingsområde for norsk olje- og gassindustri, herunder Statoil, over flere år. Dette er en spennende avtale som gir Statoil muligheter til økt produksjon og inntekter på lengre sikt, sier Lien i en e-post til E24.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå