Vil bygge batterier i Nord-Sverige

Batteriselskapet Northvolt vil legge megafabrikken sin for batterier i Skellefteå i Sverige. Full produksjon ventes i 2023.


<p><b>BYGGER FABRIKK:</b> En svensk tidligere Tesla-topp vil bygge en stor batterifabrikk i Skellefteå i Sverige. Som støttespillere har han blant annet energigiganten Vattenfall. Slik ser Northvolt for seg fabrikken i en skisse.</p>

BYGGER FABRIKK: En svensk tidligere Tesla-topp vil bygge en stor batterifabrikk i Skellefteå i Sverige. Som støttespillere har han blant annet energigiganten Vattenfall. Slik ser Northvolt for seg fabrikken i en skisse.

Nå har selskapet bestemt seg for å legge megafabrikken sin for produksjon av batterier i Skellefteå, mens Västerås får en forsknings- og utviklingsenhet.

Det bekrefter Northvolt i en pressemelding.

Selskapet har som mål å lage verdens grønneste batteri, med lite CO2-utslipp i produksjonen og høye ambisjoner for gjenvinning.

«Målet er å bidra til Europas omstilling til fornybar energi», skriver selskapet.

Skellefteå kommune ligger mellom Umeå og Luleå i Nord-Sverige, i et område med lang erfaring med gruvedrift og industri, og med tilgang på råmaterialer.

Hold deg oppdatert på nyhetbildet. Last ned minE24 i App Store eller Google Play!

For øvrig har Facebook etablert et datasenter i Luleå, to timer nord for Skellefteå.

I innspurten om batterifabrikkens lokalisering stod det mellom Västerås og Skellefteå, ifølge tidligere meldinger fra Northvolt. Selskapet har til sammen vurdert åtte svenske og to finske kommuner som tilholdssted for fabrikken.

– Europa beveger seg raskt mot elektrifisering. Sverige er unikt posisjonert for å etablere storskala batteriproduksjon for å understøtte denne omstillingen med sin rene og billige energi, nærhet til råmaterialer og en sterk industriell tradisjon som ligger dypt i landets DNA, sier Northvolts grunnlegger og konsernsjef Peter Carlsson.

Han er tidligere logistikksjef i den amerikanske elbilprodusenten Tesla.

Vil produsere elbilbatterier

Fabrikken vil få mellom 2.000 og 2.500 ansatte, ifølge Northvolt. I tillegg vil 300 til 400 ansatte jobbe med forskning og utvikling i Västerås kommune, hvor også industrigiganten ABB har sitt hovedkvarter.

 <p><b>DIREKTØR:</b> Konsernsjef Peter Carlsson i Northvolt.</p>

DIREKTØR: Konsernsjef Peter Carlsson i Northvolt.

E24 har tidligere omtalt fabrikken, som skal produsere litium-ion-batterier for transportsektoren og energilagring.

Les mer: Svensk Tesla-topp planlegger Europas største batteri-fabrikk

Ifølge Northvolt skal produksjonsanlegget ha en kapasitet på over 32 gigawatttimer (GWh).

Full produksjon i 2023

Målet er å igangsette byggingen i andre halvdel av 2018 og starte opp produksjon i slutten av 2020, skriver selskapet.

Da vil en fjerdedel av fabrikken være klar, med kapasitet på åtte GWh, mens full drift vil skje først fra 2023, ifølge planene.

En produksjonslinje som skal demonstrere selskapets produkter vil bygges neste år og stå ferdig i 2019, ifølge Northvolt.

Fabrikken skal bli den største i sitt slag i Europa, ifølge kraftgiganten Vattenfall som er partner i prosjektet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå