Otovo vil bli størst i Europa: Kaster seg på spansk gullrush for solceller

– Det europeiske solcellemarkedet er i en tidlig fase av en maraton, der den store juvelen er Spania, sier Otovo-sjef Andreas Thorsheim.


<p><b>AMBISJONER:</b> Det norske solcelleselskapet Otovo vil bli nummer én i Europa, og skal i løpet av et halvår inn på det spanske markedet. Bildet viser Andreas Thorsheim, daglig leder i Otovo.</p>

AMBISJONER: Det norske solcelleselskapet Otovo vil bli nummer én i Europa, og skal i løpet av et halvår inn på det spanske markedet. Bildet viser Andreas Thorsheim, daglig leder i Otovo.

Det mangler ikke på ambisjonene for det norske solcelleselskapet Otovo, som nå vil prøve seg på selve «juvelen» for solenergi i Europa.

I dag har Otovo en markedsandel på over 50 prosent i Norge, drøye 10 prosent i Sverige og nær 2 prosent i Frankrike, etter en fusjon med franske In Sun We Trust tidligere i år.

– Vi skal bli størst i Europa. Potensialet for å bygge en europeisk milliardindustri er kjempehøyt og Spania er nøkkelen til det markedet, sier Otovo-sjef Andreas Thorsheim til E24.

Målet er å sette opp en spansk virksomhet innen seks måneder.

– I Europa er Spania «the big one». Italia og Frankrike er også kjempegode markeder for solceller, og skal du bli nummer én i Europa, så må du vinne minst ett av de landene, sier Thorsheim.

I motsetning til i USA, er solsatsingen i en tidlig fase i Europa. 

– Det er en maraton som nettopp har startet og det finnes ikke noe nummer én enda. Det er et vidåpent landskap, sier den svært optimistiske Otovo-sjefen. 

Spania kan bli lønnsomt om 2–4 år

Den spanske solcelleorganisasjonen UNEF ser nå en «enorm fornyet interesse for solenergi» i privatmarkedet i Spania, etter at landet fjernet en særskatt i fjor og forenklet reguleringen ytterligere i april i år, skriver avisen El País.

Analyseselskapet Wood Mackenzie tror også på sterk vekst i solenergi, med en dobling av nye solenergiinstallasjoner i Europa de neste tre årene. Tyskland spås fortsatt å toppe solcellemarkedet med 21 GW nye installeringer årlig fram mot 2024, tett fulgt av Spania med nesten 20 GW.

– Spania har Europas femte høyeste strømpris og Europas beste solforhold. Denne kombinasjon gjør Spania til et spesielt lovende marked. I tillegg er det få som har solceller, sier Thorsheim.

– Det er et gullrush i Spania som har startet nå, og som vil vare i mange år fremover, legger han til.

Thorsheim tror det spanske markedet nå vil utvikle seg raskt, og at det derfor er viktig å være med fra starten. Otovos salg og distribusjon foregår over nett, og er derfor mulig å rulle ut relativt raskt.

– Vår modell er egnet for å vokse fort, sier gründeren, som tror den spanske virksomheten kan bli lønnsom etter 2–4 år.

For å tjene penger på driften er Otovo for tiden avhengig av å selge minst 1.500 anlegg i året. 

Prioriterer sterk vekst, fortsatt underskudd

Otovo ble etablert i 2016 og slo seg raskt opp på å selge solcelleanlegg til private hjem. De koordinerer alt fra planlegging til installasjon, og på nettsidene estimerer selskapet med hjelp av satellittkart hvor mye strøm du kan produsere på ditt tak.

I oktober i fjor hentet Otovo inn 100 millioner i frisk kapital fra pensjonsselskapet KLP og det statlige klimainvesteringsfondet Nysnø for å kunne satse nedover i Europa. De eksisterende eierne Obos, Akershus Energy og Agder Energi Venture spyttet også inn mer kapital.

Selskapet har gått fra en drøy million i inntekter i 2016 til 94 millioner kroner i fjor, men med en klar vekstprioritering var det fortsatt et underskudd på 40 millioner kroner i 2018.

Målet er at driften skal bli lønnsom måned for måned i Norge og Sverige i løpet av året.

– Teorien er at solenergi blir stort i hjemmene til folk. Det skal gjøres millioner av små prosjekter og det er få seriøse aktører. Da kan man tillate seg å ha store ambisjoner, sier Thorsheim.

Selskapsinformasjon

Selskap: OTOVO AS

Organisasjonsnummer: 915 501 680

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå