Vil lage strøm med kite

Med store kiter vil selskapet Kitemill revolusjonere vindkraftbransjen.

KRAFTIG: Under en test av konvensjonelle kiter i 2009, målte Kitemill trekkrefter på over 4,5 metriske tonn. På grunn av dette er kitene som blir brukt i prosjektet i dag laget av rigide materialer.
KRAFTIG: Under en test av konvensjonelle kiter i 2009, målte Kitemill trekkrefter på over 4,5 metriske tonn. På grunn av dette er kitene som blir brukt i prosjektet i dag laget av rigide materialer.

Det norske selskapet Kitemill vil generere energi med store kiter festet med wire til bakkestasjoner.

– Målet er å sende kiter opp i høyere luftlag, fordi der er vinden sterkere og mer stabil enn på bakkenivå, forteller Thomas Hårklau, daglig leder i det Voss-baserte selskapet.

Konseptet kalles High Altitude Wind Energy.

Jo-jo prinsipp

Konseptet til Kitemill går ut på at en drage, eller såkalt kite, blir trukket opp i atmosfæren.

Kiten flyr i en spiral mens den trekker ut en vinsj fra en bakkestasjon og dette genererer elektrisk kraft. Deretter blir kiten trukket direkte tilbake til bakkestasjonen med en langt høyre hastighet.

Systemet bruker kun rundt to prosent av den produserte effekten på å trekke tilbake kiten, ifølge simuleringer fra selskapet.

Kitene skal trekkes opp til 600 - 800 meters høyde. På sikt ser selskapet for seg at kitene kan gå høyere.

Les også:

Trålerteknologi

Vinsj-teknologien som er tenkt brukt, der utdragning av vinsjen skaper elektrisk kraft, såkalt regenerative vinsjer, blir i dag brukt på blant annet trålere.

Hårklau ser for seg vindparker med flere kiter. I en park med fem kiter, vil fire kiter være i produksjon og bli dratt ut av vinden for hver kite som blir halt inn av bakkestasjonen.

Kutter kostnader

Hårklau mener deres konsept har betydelige fordeler sammenliknet med konvensjonell vindkraftteknologi som bruker turbiner.

BAKKESTASJONEN: Omtrent slik ser selskapet for seg at en bakkestasjon kan se ut.
BAKKESTASJONEN: Omtrent slik ser selskapet for seg at en bakkestasjon kan se ut.

Det går med ekstremt mye materialer for å bygge konvensjonelle vindmøller. Med kitebasert vindkraft trenger man betydelig mindre materialer for å håndtere den samme effekten og ved å nå høyere luftlag vil produsert energi være høyere, sier han.

Han viser også til at full fart med dragens pust for å trekke skip med kiter har vist at det er mulig å konstruere kiter som styrer seg selv.

Les også:

Patentsøknader

Selskapet eier teknologiske rettigheter til konseptet, har inne nye patentsøknader og holder på tiden på med et prosjekt som har fått 7,5 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge.

Kitemill har tidligere også fått støtte fra Innovasjon Norge og Norges Forskningsråd.

Åtte årsverk er i dag engasjert i selskapet.

Kongsberg Innovasjon er engasjert i Kitemill og bidrar blant annet med å utvikle et selvstendig styringssystem for kiten.

Les også:

Saken ble opprinnelig publisert på tu.no

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå