Handelskrigen kan true amerikansk oljeeksport

Den tiltagende handelskrigen mellom USA og Kina kan føre til at amerikansk oljeindustri må finne nye kjøpere. Kina er nemlig USAs nest største oljeimportør, og «oljetrusselen» har allerede kommet fra Beijing. 


<p><b>HANDELSKRIG</b>: Motsvar fra Kina kan gi trøbbel for amerikanske oljeselskaper.</p>

HANDELSKRIG: Motsvar fra Kina kan gi trøbbel for amerikanske oljeselskaper.

Handelskrigen mellom rivalene USA og Kina kan føre til rokering av oljehandelen, tror analytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets. 

– Kina har sagt at de kan slutte å importere olje fra USA. Da kan det bli en rokering av hvem som kjøper olje fra hvem. Da må USA finne andre kjøpere, sier hun til E24. 

– Andre land kan også ta markedsandeler i Kina. Dette er noe Kina har nevnt for å ramme USA handelsmessig, legger hun til.

USA produserer nå rekordmye olje, etter at den amerikanske kongressen for to år siden åpnet muligheten for å eksportere olje ut av landet. 

Forbudet, som varte i 40 år, kom to år etter at oljekartellet Opec blokkerte all oljeeksport til USA i 1973. Det sendte bensinprisene til himmels.  

Tidligere denne måneden innførte USA formelt toll på kinesiske varer verdt 34 milliarder dollar, tilsvarende 274 milliarder norske kroner. Kina svarte umiddelbart, og innførte like etter toll på amerikanske varer.

Kina-eksport: – En nøkkeldestinasjon

Tiltagende handelskrig til tross:

Det amerikanske energiinformasjonsbyrået (EIA) skriver i et analysenotat at Kina vil være «en nøkkeldestinasjon» for å øke den amerikanske oljeeksporten fremover.

I fjor gikk 20 prosent av USAs oljeeksport til Kina. Bare eksporten til Canada var høyere, med 29 prosent.

Eksporten til verdens nest største økonomi overgikk oljeeksporten til nummer tre og fire på listen til sammen, nemlig Storbritannia (9 prosent) og Nederland (8 prosent).

Vil du lære mer om stormaktenes handelskrig? Les E24 sin oversikt her

– Må legge toll på alt

Kina har uttalt at de vil svare på ytterligere tolløkninger, men kan snart gå tom for varer å ilegge toll på.

Landet importerte «bare» varer verdt 130 milliarder dollar fra USA i fjor, ifølge CNN

– De må legge toll på alt som kommer fra USA, inkludert olje, sier direktør Abudi Zein i analyseselskapet Clipper Data til den amerikanske TV-kanalen.

Kina importerer 363.000 fat med olje fra USA daglig, ifølge Reuters.

India begynte å kjøpe olje i fjor, men volumene er ifølge Business Insider små i forhold til amerikansk eksport til andre land.

Data fra Det amerikanske energiinformasjonsbyrået (EIA) viser at indisk import fra USA nidoblet seg i vår. 

Les ogsåIrland blir første land som dropper investeringer i fossilt brensel

Handles til over 70 dollar

Oljestans i Libya, frykt for handelskrig og Opec-møtet forrige måned har sendt oljeprisen opp og ned den siste tiden.

Samlet sett har imidlertid oljen steget markant siden nyttår, og prisen på amerikansk lettolje (WTI) har steget med 55,59 prosent det siste året. 

 <p><b>PRISØKNING</b>: Prisen på amerikansk lettolje (WTI) har steget med over 55 prosent det siste året.</p>

PRISØKNING: Prisen på amerikansk lettolje (WTI) har steget med over 55 prosent det siste året.

Saltvedt mener det er vanskelig å vurdere hvordan prisen kan utvikle seg videre, om handelskonflikten eskalerer til oljemarkedet. 

– Hvis det kun blir en endring på hvem som kjøper fra hvem, blir det ikke store prisendringer på lang sikt, det burde ikke ha noe å si, sier oljeanalytikeren.  

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå