Her skal Statoil og Statkraft bygge vindmøller med hjelp fra Abu Dhabi

Statoil har solgt unna deler av sin eierandel i en gigantisk havvindpark som skal bygges utenfor Storbritannia. Statkraft er også med i prosjektet, som vil koste 15 milliarder kroner.

 
 

Onsdag ble det offentliggjort at Abu Dhabi-baserte Masdar går  inn på eiersiden i Statoils og Statskraft prosjekt for utbyggingen av Dudgeon havvindpark utenfor kysten av Norfolk i Øst-England.

Masdar overtar en eierandel i prosjektet på 35 prosent fra Statoil, og Statoil vil etter dette ha 35 prosent mens Statkraft har 30 prosent.

Den totale investeringsrammen er på 1,5 milliarder pund, eller drøyt 15 milliarder kroner.

- Dudgeon-prosjektet representerer en viktig del av Statoils satsing på fornybar energi og vil generere verdi til eierne, offshore-vindindustrien og det britiske samfunnet, sier Statoil-sjef Helge Lund.

<p><b>SKAL BYGGE UT VINDKRAFT (fra venstre):</b> Christian Rynning Tønnesen - sjef i Statkraft, Sultan Ahmad Al Jaber - styreleder i Masdar, Ed Davey minister for energi og klimaendringer i Storbritannia, og Statoil-sjef Helge Lund.<br/></p>

SKAL BYGGE UT VINDKRAFT (fra venstre): Christian Rynning Tønnesen - sjef i Statkraft, Sultan Ahmad Al Jaber - styreleder i Masdar, Ed Davey minister for energi og klimaendringer i Storbritannia, og Statoil-sjef Helge Lund.

- Statoil har en omfattende offshore-kompetanse, mens Statkraft har ekspertise fra kraftindustrien. Masdars erfaringer og ambisjoner innen fornybar energi vil ytterligere øke kvaliteten på dette prosjektet.

1,7 terrawattimer

Dr. Sultan Al Jaber, styreleder i Masdar er også optimist på vegne av prosjektet:

<p><b>GIGANT: </b> Illustrasjonsbilde av de enorme vindturbinene med en rotor på 154 meter. På illustrasjonene ser man den sammenlignet med en Airbus A380, som er verdens største passasjerfly.<br/></p>

GIGANT:  Illustrasjonsbilde av de enorme vindturbinene med en rotor på 154 meter. På illustrasjonene ser man den sammenlignet med en Airbus A380, som er verdens største passasjerfly.

- Som det eneste OPEC-land som både leverer tradisjonell og fornybar energi til internasjonale markeder, er De forente arabiske emirater forpliktet til å akselerer bruken av vindkraft som en effekt måte å balansere den globale energimiksen, da vi beveger oss mot en bærekraftig lavkarbon-fremtid, uttaler han i en melding.

Når feltet med sine 67 vindturbiner er i full drift vil det ha en årlig produksjon på 1,7 terrewattimer, nok til å forsyne 410.000 britiske husstander med strøm.

Motren Eek, mediekontakt for markedsføring, prosessering og fornybar energi i Statoil, ønsker ikke å oppgi hva Madsar betalte for å komme inn i prosjektet.

- Vi hadde et ønske om å få inn enda en partner i prosjektet og dette reduserer jo Statoils investeringsforpliktelser, sier Eek.

Eier i verdens største

Masdar, som driver med investeringer innen fornybar energi, eies av Mubadala Development Company, som er myndighetene i Abu Dhabi sitt investeringsselskap.

Dette blir selskapets andre investering i Storbritannia da de allerede eier 20 prosent i det 630-megawatt store London Array-prosjektet, verdens største offshore vindpark.

I august ble Siemens tildelt en kontrakt fra Statoil for levering og installasjon av 67 vindturbiner på 6 megawatt hver. De er av den ganske voksne størrelsen med en rotor på 154 meter. Prisen på denne kontrakten, som inkluderte en fem år lang serviceavtale er på 650 millioner euro.

Legging av landkabler starter til neste år. Deretter følger installasjon av fundamenter i 2016. I 2017 vil turbinene ble installert og det ventes full produksjon fra feltet i slutten av 2017.


Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå