Husker du denne katastrofen?

Nå er Exxon Valdez solgt for opphugging - 23 år etter en av tidenes miljøkatastrofer.

24. mars 1989 skjedde en av de verste miljøkatastrofene verden har sett, da det amerikanske tankskipet «Exxon Valdez» gikk på grunn cirka 4 mil utenfor oljehavnen Valdez i Alaska, USA.
24. mars 1989 skjedde en av de verste miljøkatastrofene verden har sett, da det amerikanske tankskipet «Exxon Valdez» gikk på grunn cirka 4 mil utenfor oljehavnen Valdez i Alaska, USA.

24. mars 1989 skjedde en av de verste miljøkatastrofene verden har sett, da det  amerikanske tankskipet «Exxon Valdez» gikk på grunn cirka 4 mil utenfor oljehavnen Valdez i Alaska, USA.

Grunnstøtingen førte til at 33.000 tonn råolje lekket ut i Prince William-sundet, og 36.000 sjøfugl døde av oljeskader.

Dessuten truet det leveområder for store mengder sjøfugl, fisk og spekkhoggere.

Til tross for grunnstøtingen - som førte til at amerikanske myndigheter innførte krav om dobbeltbunnede skrog i nybygde tankskip - har Exxon Valdez seilt på de åpne hav i 23 år etter katastrofen.

Nå er det imidlertid slutt.

Nyhetsbyrået Bloomberg skriver at skipet nylig ble solgt for opphugging.

Skipet, som har skiftet navn fire ganger etter ulykken, og i dag heter «Oriental Nicety»  ble solgt for 16 millioner dollar til verdens største kjøper av skip for opphugging, Global Marketing Systems i Maryland, USA.

- Ulykken viste at den største risikoen med oljetransport er betydningen en ulykke kan ha på miljøet. Store selskaper kan gå under som følge av de finansielle forpliktelsene de vil bli forfulgt av etter en ulykke, sier analytiker Thomas Zwick i Lorentzen & Stemoco til Bloomberg.

Milliarder i søksmål

Eieren av skipet, verdens største oljeselskap, Exxon Mobil Corp. har fortsatt søksmål hengende over seg etter oljesølet for 23 år siden.

Selskapet brukte tre år og 3,86 milliarder dollar på å rydde opp etter katastrofen som skadet 110 mil med kystlinje, ifølge US Environmental Protection Agency.

I 2009 avtalte Exxon å utbetale 470 millioner dollar i renter av en dom på 507,5 millioner dollar som tilfalt de lokale ofrene, som fiskere og små bedrifter. I tillegg har Exxon blitt dømt til å betale mer enn 900 millioner dollar i sivile søksmål.

Ifølge Bloomberg er det i dag bare 18 av 560 supertankere som er i drift som har enkeltbunnet skrog.

Inntil boreriggen «Deepwater Horizon» eksploderte i Mexicogolfen i 2010, var Exxon Valdez den verste miljøkatastrofen i USAs historie.

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå