Hver fjerde bekymrer seg for strømutgiftene

Og det med god grunn, om vi skal tro værvarselet.

<p><b>STRØMBEKYMRING:</b> Én av fire bekymrer seg for strømprisene, viser ny undersøkelse.<br/></p>

STRØMBEKYMRING: Én av fire bekymrer seg for strømprisene, viser ny undersøkelse.

Selv om strømprisene i desember og januar har ligget på et lavt normalnivå, har flere skrekkvintre de siste årene satt sine spor.

Én av fire sier at de bekymrer seg for strømutgiftene denne vinteren, ifølge en undersøkelse foretatt av Norstat på vegne av Telinet Energi.

LES OGSÅ: En feil her vil true hele Nordens strømforsyning

<p>Stina Johansen i Nord Pool<br/></p>

Stina Johansen i Nord Pool

- Været er en svært viktig faktor for strømprisene - siden prisene bestemmes av tilbud og etterspørsel. Når det er kaldt og mange varmer opp husene sine, øker derfor strømprisen, sier kommunikasjonssjef Stina Johansen i Nord Pool til E24. 

(Se grafer nederst i saken)

Iskaldt i ukevis

Og månedsværvarselet til StormGeo er lite oppmuntrende for bekymrede nordmenn.

Varselet viser at kulden kan vare i ukevis, men at det midt i neste uke kan bli litt mildere, før kulden igjen tar grep.

LES OGSÅ: Det blir en billig strømvinter

- Dette er en typisk vinterperiode, hvor denne værtypen kan bli stabilt liggende i minst syv til ti dager, men gjerne også i ukevis, før den en eller annen gang blir brutt, sier meteorolog Roar Teigen i StormGeo til VG.

I undersøkelsen fremgår det at det særlig er personer med lav inntekt og mange barn som bærer på denne bekymringen.

Blant de med under 300.000 i inntekt svarer nesten halvparten at de er bekymret for strømutgiftene. Tilsvarende tall blant de med inntekt over 900 000 er én av seks.

Aldersmessig er bekymringen i Telinets undersøkelse minst blant de yngste og de eldste, og størst i gruppen 30-39 år, der en finner mange småbarnsforeldre.

(Saken fortsetter under grafen)

Under følger oversikten over gjennomsnittlige priser i Oslo i vintermånedene tilbake til 2003. Prisene er oppgitt i NOK/MWh – for å endre til kWh så flyttes komma tre plasser. Det vil si at 100,00 kroner pr MWh er 10,00 øre (0,100 NOK) pr kWh.

<p>Strømpriser i Oslo<br/></p>

Strømpriser i Oslo

LES OGSÅ:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå