Statoil går inn i industriprosjekt for å få realisert denne pumpen

Statoil kaster seg på lag med Aker BP, Lundin og National Oilwell Varco for å få realisert norske Fuglesang Subseas prisvinnende oljepumpe.

PUMPEN: Omnirise Membrane Pump fra Fuglesang Subsea avbildet på OTC-messen i Houston, 2017

Foto: Fuglesang Subsea
Publisert:,

Den norske leverandørbedriften Fuglesang Subsea i Oslo feirer i dag at de har fått Statoil med på laget i arbeidet med å revolusjonere undervannspumper.

I regi av Forskningsrådets Demo 2000-program er altså Statoil, i tillegg til Lundin, Aker BP og National Oilwell Varco med i et industriprosjekt som har som mål å revolusjonere måten man får til økt utvinning i olje- og gassfelt ved hjelp av pumper og trykk.

Bruker magnetisme

Pumpen er den første i sitt slag som ikke krever smøring av tetninger, fordi den ikke har det.

Alexander Fuglesang, administrerende direktør i Fuglesang Subsea

Foto: Fuglesang Subsea

Istedenfor hydraulikk brukes magnetisme for å styre trykk. Alexander Fuglesang, sjef i Fuglesang Subsea, hevder brutte tetninger i eksisterende subsea-pumper basert på hydraulikk er en stor feilkilde.

Uten slike tetninger, slipper man ikke bare at de brytes, men man slipper også å måtte tilføre barrierevæske fra installasjoner over havoverflaten, mener Fuglesang.

– Med Statoils tiårige erfaring på subsea-boosting (økt utvinning fra undervannsinstallasjoner, journ.anm.), har det felles industriprosjektet nå ekspertisen og musklene til å gjøre et godt system enda bedre og til å rulle det ut i et globalt marked, sier han i en kommentar.

– Kan spare 150 mill. per brønn

Fuglesang Subsea vant i våres «Spotlight on New Technology Award» under den store oljemessen OTC Houston, noe som Teknisk Ukeblad omtalte som oljebransjens Oscar-utdeling.

– Vi tror vi har knekt koden. Dette prosjektet har potensialet til å gi forbedringer på alle de områdene: Kostnad, vekt og ytelse, sier Fuglesang i en kommentar torsdag.

Målet er å få Fuglesangs énfase Omnirise-booster på markedet i starten av 2019.

Rystad Energy har ifølge Fuglesang gjort beregninger som tilsier at man kan spare så mye som 150 millioner kroner på en enkelt brønninstallasjon, sammenlignet med et tradisjonelt booster-system.

Les også

– Vi har identifisert alvorlige mangler

Les også

Oljeprisen over 68 dollar fatet

Les også

– En ny fase for oljebransjen

Her kan du lese mer om