Bellona krever Utsira-granskning

Bellona-leder Frederic Hauge mener Utsira-saken er så alvorlig at den må granskes.

MISFORNØYD: Bellonasjef Fredrik Hauge mener det ikke har gått helt riktig for seg i behandlingen av Utsira.

MISFORNØYD: Bellonasjef Fredrik Hauge mener det ikke har gått helt riktig for seg i behandlingen av Utsira.

Heiko Junge
Publisert:,

– Vi krever at Riksrevisjonen gjennomfører full granskning av Olje- og energidepartementet (OED) og Oljedirektoratet (OD) for deres håndtering av Utsira-saken, sier Bellona-leder Frederic Hauge etter at sentrum og de rødgrønne fredag krever at det skal legges til rette for elektrifisering av hele Utsira-området i Nordsjøen.

Ordene faller etter at det fredag ble klart at hele opposisjonen krever full elektrifisering av Utsira-høyden. Dermed er det flertall på Stortinget for at hele Utsira, ikke bare Johan Sverdrup, skal forsynes med strøm fra land.

Les også

Statoil om Utsira-kravet: Uklare konsekvenser

– Det har vært Stortingets forutsetning hele tiden at Utsira skal elektrifiseres. Når det ikke har skjedd, skyldes det at departementet og direktoratet ikke har fulgt opp. Det er en uholdbar situasjon som må granskes. Vi mener Riksrevisjonen må gjøre den jobben for å undersøke om departementet har brudd petroleumsloven, sier Hauge.

– Jeg mener det må granskes hvorvidt OED og OD har brutt petroleumslovens intensjoner med en helhetlig, samordnet og fornuftig langsiktig forvaltning av Norges petroleumsressurser, sier Hauge.

Varslet

Den omstridte tidligere seniorrådgiveren i Oljedirektoratet, Rolf Wiborg - som fikk sparken på dagen - har varslet om at Olje- og energidepartementet ikke har fulgt opp målet om elektrifisering av Utsira.

– Det er en av de viktige sakene jeg har varslet om: Oljedirektoratet har bedt departementet utrede en felles og helhetlig løsning for Utsira, men det har de aldri gjort. I stedet har det endt opp med at de ulike oljeselskapene har fått komme med ulike utredninger, sier han.

Les også

Ap avviser Utsira-kritikk: Ser ingen grunn til at utbyggingen blir utsatt

I tillegg mener Wiborg at man er helt avhengige av å utrede konsekvensene av å hente strøm fra land og hva det betyr for strømsituasjonen og strømprisen i Rogaland og Norge.

Annonsørinnhold

- Vi så at det fikk konsekvenser for Midt-Norge når Ormen Lange skulle få strøm. Hele poenget er at det er departementet som er ansvarlig for at helheten blir utredet. Det er de som har makten og ansvaret, sier han til VG/E24.

Wiborg fikk sparken, men direktoratet inngikk i vinter et forlik.

– De trakk tilbake alle anklagene mot meg, men forliket innebærer ikke at jeg ikke kan uttale meg. Da hadde jeg aldri inngått det. Derfor gleder jeg meg til samtalen jeg skal ha med Riksrevisjonen.

Les også

- De har forskuttert behandlingen. Det beklager vi

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) ønsker ikke å kommentere kravet om granskning.

For tidlig

Riksrevisjonen utelukker ikke at det kan komme en granskning, men at det frem til i dag har vært for tidlig i saken til at revisjonen kunne gripe inn.

- Vi har mandat til å granske hvordan stortingsvedtak blir fulgt opp, men det er for tidlig i denne saken. Vi går inn mye senere og eksempelvis undersøker hvorfor et prosjekt ble en fiasko, sier riksrevisor Per Kristian Foss.

Les også:

Analytikere tviler på Utsira-utsettelser- Krever full elektrifisering av Utsira-høydenOljeprotest på Statoils generalforsamlingStatoil-aksjen gjorde comeback etter Utsira-knekk

Annonsørinnhold