John Knight slutter i Statoil

Statoils mye omtalte strategidirektør, John Knight, slutter i Statoil med effekt 1. januar 2019.

SLUTTER: Strategidirektør John Knight i Statoil slutter i selskapet 1. januar 2019.

Statoil
Publisert:,

Det kommer frem i selskapets årsrapport. Der var TDN Finans som først meldte om nyheten.

I årsrapporten skriver selskapet at han slutter «basert på en gjensidig forståelse».

– Går han fordi han og Eldar Sætre er uenig om strategien videre eller er det andre forhold?

– Nei, det handler det ikke om det. Knight har en arbeidsavtale som utløper 1. januar 2019, og han har besluttet at han ikke ønsker å fornye den. Knight har jobbet i Statoil siden 2002 og har sittet i konsernledelsen siden 2011, så vi respekterer hans valg, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen, til E24.

Pedersen forteller videre at Knights avgang ikke innebærer noen endring i Statoils oppsett i London, der selskapets oppkjøp- og strategiarbeid ledes.

– Siden det er nesten to år til han går av, så er det ikke foreløpig startet en prosess for å finne en erstatter, sier Glad Pedersen videre.

Statoiltoppene fikk mindre lønn i fjor, men Knight tjente fortsatt mest.

Kontroversiell

John Knight er en kontroversiell figur, og har vært kritisert, blant annet fra fagforeningshold. Det gjelder ikke bare lønnen, men også fordi han var en viktig spiller da tidligere Statoil-sjef Helge Lund investerte store summer utenlands. I årene som har gått har flere av investeringene vist seg å ende med store tap.

Det gjelder både oljesandinvesteringen i Canada, samt flere av skiferinvesteringene i USA.

Fra Statoils kontor i London har Knight ledet selskapets strategiutvikling og arbeidet med oppkjøp, salg og fusjoner.

Etter at Eldar Stære tok over i 2014 fra Helge Lund har Sætre intensivert selskapets forbedringsarbeid, og har sendt tidligere finansdirektør Torgrim Reitan til USA for å få opp lønnsomheten i virksomheten. Statoil har også i senere år valgt å selge seg helt ut av oljesandvirksomheten, og har solgt deler av skifervirksomheten, mens de har beholdt andre deler.

Knight var også med på porteføljeendringene som er gjort på norsk sokkel de siste årene, inkludert oppkjøpet i Lundin, der Statoil ga fra seg eiendeler i Edvard Grieg-feltet i bytte mot aksjer, blant annet.

Får 33 millioner

I forbindelse med at Knight ikke vil forlenge kontrakten, har Statoil besluttet å ikke lenger gi Knight variabel lønn, som frem til nå har vært en del av den totale kompensasjonen. Han får nå høyere fastlønn i stedet.

– Ordningen med variabel lønn avsluttes for Knight, både for å gi han og Statoil mer forutsigbarhet i denne perioden, sier Glad Pedersen.

Endringene ser slik ut:

Muligheten for bonus og langtidsincentiv på opptil 150 prosent av grunnlønn blir tatt bort. Grunnlønnen økes med 30.000 pund per år til 630.000 fra og med 2017.

I tillegg får han et fastlønnstillegg på 535.000 pund i 2017 og 2018, samt et tillegg på 600.000 pund i 2019. Knight har ikke pensjonsordning i Statoil. Som kompensasjon for dette får han et tillegg på 20 prosent av fastlønnen i 2017 og 2018.

I en tidligere versjon av denne saken fremgikk det at den totale kompensasjonen endte på 37 millioner kroner etter dagens pundkurs. Det riktige beløpet er 33 millioner kroner.

Her kan du lese mer om