Equinor kjøpte inn litt mindre i 2018, men de kjøpte mer i Norge

Equinors innkjøpsbudsjetter fortsatte å krympe noe i 2018, men selskapet legger igjen flere kroner i Norge.

Equinor er i full gang med byggingen av det enorme Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen, som skal i produksjon mot slutten av 2019. Bildet er tatt i oktober 2018.

Foto: Equinor Equinor
Publisert:,

Olje- og energigiganten Equinor er ute med sin årlige innkjøpsstatistikk.

Den viser at selskapet kjøpte varer og tjenester for totalt 141,7 milliarder kroner i 2018 fordelt over mer enn 9.000 forskjellige leverandører verden over. Av de 141,7 milliardene ble 95,2 milliarder, tilsvarende 67 prosent, brukt i Norge.

Equinor regner da med leverandører med norsk fakturaadresse, altså norske selskaper eller norske avdelinger hos internasjonale selskaper.

I 2017 falt innkjøpene fra 155 til 144 milliarder kroner. Samtidig kjøpte de inn varer i Norge for 89 milliarder, tilsvarende 61 prosent.

Både andelen i prosent og antall kroner brukt i Norge har dermed økt i 2018.

Direktør for anskaffelser i Equinor, Peggy Krantz-Underland, understreker at det er viktig for både Equinor og norsk sokkel at man har en konkurransekraftig leverandørindustri.

– Johan Sverdrup-utbyggingen er det største pågående industriprosjektet i Norge. I første fase av prosjektet sikret norske leverandører seg mer enn 70 prosent av kontraktene og i andre fase er norsk andel enda høyere. Dette er et tegn på omstillingsevnen i norsk leverandørindustri, sier Krantz-Underland, i en melding.

Les også

Bom i Barentshavet: Lundin Petroleum fant bare spor av olje i Pointer-Setter

På verftsbesøk med LO- og NHO-topper

Anders Opedal er konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring i Equinor, forretningsenheten som anskaffelsesenheten er en del av. Han påpeker at nedturen og omstillingen i oljenæringen de siste årene har vært tøff for mange, men at den også har vært nødvendig:

– Dagens aktivitetsnivå på norsk sokkel ville vært lavere uten kostnadsreduksjonene en felles industri har lyktes med. Det har gjort oss i stand til å beslutte nye prosjekter i en krevende periode. Resultatet er mer verdiskaping og viktige ringvirkninger, sier Opedal.

Opedal var torsdag på besøk på Kværners verft på Stord sammen med blant andre NHO-sjef Ole Erik Almlid, LO-leder Hans Christian Gabrielsen, sjef i Norsk Industri Stein Lier Hansen og Kværner-sjef Karl-Petter Løken.

Der får de omvisning på boligplattformen til Johan Sverdrup-feltet som Kværner har bygget, samt prosessplattformen som Samsung har bygget på sitt verft i Korea. Samsung-plattformen ligger også hos Kværner Stord om dagen i påvente av at begge plattformene til våren skal slepes fra Stord og ut til feltet for endelig installasjon.

Les også

– Bransjen kan ikke fortsette som i dag

Les også

Disse feltene skal levere Equinors vekst

Les også

Equinor investerer milliarder i Russland

Her kan du lese mer om