OMV jakter mer gass i Norskehavet: – Hvis brønnresultatene er positive, så mener vi at vi har et prosjekt

Olje- og gasselskapet OMV gjorde i fjor sitt andre store funn på norsk sokkel. En avgrensningsbrønn i år kan avgjøre om funnet går videre til utbygging eller ikke.

Knut Egil Mauseth, administrerende direktør i OMV Norge

Foto: Marius Lorentzen E24
Publisert:

Det østerrikske olje- og gasselskapet kunne nylig annonsere at de oppjusterer ressursanslaget for oljefunnet Wisting i Barentshavet betydelig.

Men selskapet har flere jern i ilden.

I Norskehavet er selskapet både med som partner på Equinors nye gigantiske gassfelt Aasta Hansteen, og OMV gjorde selv sitt andre store funn som operatør i det som kalles Iris og Hades.

Rundt begge disse er OMV nå på gassjakt.

Da olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp) annonserte tildelingen av lisensene i TFO 2018 tidligere denne måneden kom det frem at OMV hadde sikret seg 11 lisenser, hvorav 6 som operatør.

OMV Norge-sjef Knut Egil Mauseth sier at han er svært fornøyd med tildelingen:

– Vi fikk det vi søkte på, konstaterer han fornøyd til E24.

Selskapet søkte ikke på flere lisenser i Barentshavet denne gangen, men de fikk flere lisenser ved gass- og kondensatfunnene Hades/Iris og ved Vøringsbassenget i Norskehavet.

– I det området jobber vi sammen med partnerne våre Wintershall og Equinor for å finne mer gassvolumer til Aasta Hansteen-feltet, sier Mauseth, og legger til at de også søkte på noen selektive områder i Nordsjøen.

På letefronten er OMV med som partner i noen brønner som skal bores i Barentshavet, og i år skal OMV også bore en avgrensningsbrønn ved Iris/Hades i Jura-formasjonen, som Iris ligger i. Hades-funnet ligger i Kritt-formasjonen.

– Hvis resultatene fra avgrensningsbrønnen er positive, altså i den øvre enden av forventningen, så mener vi at vi har et prosjekt, sier Mauseth.

Infrastrukturen avgjør

Funnet er fortsatt såpass ferskt at selskapet ikke vet om det er stort nok til å forsvare en selvstendig utbygging, eller om man skal gå for en satellittutbygging som kobles på et av feltene i området. Åsgard-feltet til Equinor er en mulig kandidat.

OMV Norge-sjefen sier at en svært viktig problemstilling som må løses er infrastrukturen.

– Infrastrukturen vil nok sette tidslinjen for prosjektet. Det handler både om prosessering og hvor vi eventuelt kan komme inn med vår gass, for eksempel på Kristin, Åsgard eller Heidrun, det handler om når det er tilgjengelig kapasitet på disse feltene og det handler om det er kapasitet i rørledningene videre til Kårstø, sier Mauseth.

Les også

– Vi vil ta ut gevinsten i årene fremover

Les også

– En betydelig økning i volumene

Her kan du lese mer om