Oljeprodusenter vil formalisere samarbeidet: – Vurderer nytt «Super-Opec»

Saudi-Arabia og Russland skapte enighet blant 24 oljeland og styrket sin makt. Nå vurderer de å formalisere samarbeidet i et slags «Super-Opec», ifølge Bloomberg.

«SUPER-OPEC»: Hele 24 oljeland med Saudi-Arabia og Russland har klart å legge lokk på oljeproduksjonen siden starten av 2017, gjennom et samarbeid omtalt som «Opec +». Nå diskuteres det ifølge Bloomberg å formalisere dette i en ny organisasjon, et slags «Super-Opec». Her snakker Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih med journalister før starten av det 174. ordinære Opec-møtet fredag.

Foto: Heinz-peter Bader Reuters
Publisert:

Siden 2017 har mange av verdens ledende oljeprodusenter samarbeidet om å senke produksjonen for å bidra til høyere oljepris.

I spissen for samarbeidet står verdens to største oljeeksportører, Saudi-Arabia og Russland, med et varmere forhold enn i fortiden.

Nå vurderer landene bak den såkalte «Opec +»-avtalen å formalisere samarbeidet mellom de 14 Opec-landene og de ti landene med Russland i spissen som er med på avtalen, men som av ulike grunner ikke er Opec-medlemmer.

Ifølge Bloomberg vurderer Saudi-Arabia og Russland å invitere de 24 landene som står bak avtalen til å bli med i en permanent organisasjon, med egen formålsparagraf og eget sekretariat.

Dette vil ifølge nyhetsbyrået være et veiskille for global energipolitikk, og vil kunne bidra til å opprettholde markedsmakten til det relativt ferske vennskapet mellom Russland og Saudi-Arabia.

Les også

Avtalen om oljekutt: Dette er de sentrale aktørene

– Vi må bygge på vår vellykkede samarbeidsmodell og institusjonalisere dens suksess i et bredere og mer permanent strategisk fokusert rammeverk, sa Russlands oljeminister Alexander Novak i en tale torsdag, ifølge Bloomberg.

Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih har ifølge byrået kommet med lignende utsagn, og Opecs leder Suhail Al Mazrouei fra Emiratene sa fredag at et utkast var blitt sirkulert i gruppen av land, med sikte på en enighet mot slutten av 2018.

En eventuell ny organisasjon kan avvike fra dagens Opec-system hvor hvert land har én stemme, ved at Russland og Saudi-Arabia får mer å si, skriver Bloomberg.

Russland har tradisjonelt vært forsiktig med å forplikte seg til samarbeid, påpeker byrået, så det er ikke gitt at organisasjonen får samme tyngde som Opec i perioder har hatt.

Les mer: Dette er de sentrale aktørene i oljekutt-spillet

– En naturlig utvikling

– Det er ikke uvanlig i internasjonal politikk at slike samarbeid begynner med en avtale, og så bygger man opp institusjoner rundt dette. Det er en naturlig utvikling, sånn sett, sier professor i statsvitenskap Dag Harald Claes ved Universitetet i Oslo til E24.

– Det kan sementere dette samarbeidet, slik at også ikke-Opec-landene føler en forpliktelse til å handle når det trengs, legger han til.

Han ser ikke bort fra at ny og større organisasjon av typen «Super-Opec» kan bli etablert, selv om det egentlig ville ha vært like enkelt for utenforlandene å bare melde seg inn i dagens Opec.

– Jeg tror det kan skje. Man kan jo spørre hvorfor ikke disse andre bare kan melde seg inn i Opec, hvorfor man trenger en organisasjon til, sier Claes.

– Men det er kanskje vanskelig for en del av utenforlandene å ta på seg de forpliktelsene som følger med å være Opec-medlem. Det kan være lettere å gå fra bordet i en mindre forpliktende organisasjon. Opec krever jo at man stiller opp hver gang, sier han.

– Et stort Opec

Opecs rolle har så langt vært å styrke individuelle produsentland og bygge kompetanse, og ikke minst å koordinere oljeproduksjonen for å stabilisere markedet.

– Hvis det er det vi snakker om, så vil denne organisasjonen bare bli et stort Opec. Det vil ikke bli noe annerledes, sier Claes.

KJENNER OPEC: Professor i statsvitenskap Dag Harald Claes ved Universitetet i Oslo.

Foto: Universitetet i Oslo

– Vil en slik ny og større organisasjon av oljeprodusenter også kunne bli en rival til Opec?

– Det vil neppe være aktuelt. Jeg tenker logikken er at det vil bli en organisasjon som forsterker det Opec gjør, sier Claes.

Les mer om Opec: Det nye Opec søker stabilitet – på bakrommet er splittelsen enorm (for abonnenter)

Nye bestevenner

Saudi-Arabia har tradisjonelt vært sterkt knyttet til USA, og de nye båndene mellom saudierne og Russland den siste tiden har blitt omtalt som «a new oil bromance» (nye oljebestevenner) av tenketanken Center for Strategic & International Studies (CSIS).

Claes mener at det viktgiste med et «Super-Opec» vil være at oljeprodusentene styrker sin kontroll over oljemarkedet, ledet an av Russland og Saudi-Arabia som fant sammen i kampen mot den stadig økende produksjonen av amerikansk skiferolje.

– Det er den alliansen som er sentral, og den kom som resultat av en felles fiende i skiferolje fra USA som krevde mottiltak, sier Claes.